Last news in Fakti

10 Декември, 2013 16:38 3 062 0

Маша Илиева се връща на балетната сцена за представление на "Зорба гъркът" в НДК

  • маша илиева-
  • "зорба гъркът"-
  • балет-
  • ндк-
  • лорка масине-
  • никос казандзакис-
  • микис теодоракис

Примата отново ще влезе в една от коронните си роли - мадам Ортанс

Суперхитът на българския балет - „Зорба гъркът”, ще гостува на 15 декември от 19 ч. в Зала 1 на Националния дворец на културата. Спектакълът е със специалното участие на прима-балерината Маша Илиева, която официално слезе от сцената през 2009 г. Тя ще влезе в една от коронните си роли - мадам Ортанс, за тържественото представление в рамките на Новогодишния музикален фестивал, което бележи и 25-годишнината от световната премиера на творбата.

Публиката ще има удоволствието да се наслади на трупата на балета на Софийската опера, която отдавна е чакан гост на сцената на НДК. В главните роли редом със звездата Маша Илиева са топ солистите Еленко Иванов, Емил Йорданов, Людмила Илиева, Кирил Иванов.

"Зорба гъркът" се свързва най-вече с прочутия филм с участието на Антъни Куин, в чиято основа е книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас" (1943 г. ), с която започва  кариерата на големия гръцки писател Никос Казандзакис.

Балетната постановка настига по известност литературния и филмовия вариант. Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. на Арена ди Верона. Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света. Събирал е дори 120-хилядна публика на открития стадион в Рио де Жанейро.

Автор на музиката е Микис Теодоракис - един от най-изявените гръцки композитори, общественик, политически и културен деец, възпитаник на Парижката и Атинската консерватория.

Хореограф е руснакът Лорка Масине, който е роден в Ню Йорк. Негов учител е баща му, известният хореограф Леонид Масине. През 1960 г. дебютира в трупата на баща си, а през 1964 г. създават със сестра си Татяна Масине своя трупа. Сътрудничи като танцьор и хореограф на френската телевизия, на "Балета на ХХ век" на Бежар, балетната трупа на Монте Карло, "Ню Йорк Сити Балей", Театро Масимо в Палермо, Миланската Ла Скала, Римската опера и др.

Самият хореограф твърди, че се чувства европеец, тъй като е завършил литература в Сорбоната, баща му притежава имение в Италия, а той живее в Гърция. Лорка Масине обаче никога не е поставял балета „Зорба гъркът” в Гърция. Концепцията му за танца в прочутия балет е за танц без абстрактности, с философската мисъл на Кафка, Томас Ман и Джордж Оруел. "Езикът трябва да е разбираем за публиката, да отдели различието между балет и танц, между драматургичния език и езика на танца", смята режисьорът.

Спектакълът на Софийската опера и балет „Зорба Гъркът“ бе поканен от Министерството на културата на Гърция да участва в културната програма "2007 - Година на Казандзакис". Проектът се осъществи по повод 50 години от кончината на големия гръцки писател.

Балетът на Микис Теодоракис и Лорка Масине се играе с голям успех по цял свят. В България е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година на сцената на НДК.
Билети се продават на цени от 10 до 40 лв. на касата на Софийската опера и балет (ул. „Врабча" 1,), на касите на НДК, както и в разпространителската мрежа на Eventim.

Ето какво разказва примата Маша Илиева за своята изява в балета:

"Още от първата постановка в София (1995 г., възстановка 12 юни, 2007 г.) бях  избрана за ролята на мадам Ортанс. Лично за мене това беше странен избор, тъй като по това време бях в най-силния си творчески период. Не бях гледала оригиналната постановка на балета, но определено знаех за образа на Буболина от книгата.

Наложи се да я прочета още няколко пъти, за да разбера характера на героинята. В процеса на работа видях, че макар и „ходеща”, ролята изисква много внимателен, прецизен и изчистен до най-малките детайли прочит. Когато думите са заменени с езика на танца, целта е публиката да почувства драматизма, да бъде съпричастна към чувствата, към съдбата на мадам Ортанс.

Смятам, че това е най-добрата роля, която изградих като цялостен образ, без да се използва танцувалната техника.

Моят принос е в това, че без въздействието на други артисти, пресъздали същия образ, се насочих към вътрешното си усещане и направих своя оригинална версия. Хореографът Лорка Масине не само я прие, но и призна пред български журналисти: „Това е най-добрата мадам Ортанс на света”.

Със спектакъла „Зорба гъркът” съм имала най-много турнета в Европа и го смятам за един от успешните в моята кариера!“  

Любопитни факти, свързани с истинския Зорбас

Неотдавна гръцкият вестник „Етнос” съобщи интересна новина. Тя е свързана с прототипа на легендарния герой на Никос Казандзакис Зорба гъркът. Разследващи гръцки журналисти открили, че в живота той се е казвал Йоргос ( Георгиос ) Зорбас, а не  Алексис. Живял е две десетилетия в Скопие до своя край през 1941 г.  Журналистите издирвали роднините на прототипа в Солун, Скопие и Белград. Намерили дори и гроба му в гробището „Бутел” в Скопие.

Георгиос бил роден в Катерини, Северна Гърция. Оженил се за хубавицата Елени, дъщеря на богат собственик на мини, в които и той работел. Тя починала на 36 г. След тази трагедия Зорбас,  заедно с 11-годишната си дъщеря Екатерина, отива през 20-те години в Ниш. Там купил мина, купил и рудници около Скопие. Малко преди смъртта му Екатерина се омъжила за видния скопски търговец Нико Яда, с когото отива да живее в Белград. Имали син Вангел, който запазил единствената снимка на дядо си.

Никога не съм срещал човек, който умееше толкова добре да се забавлява, колкото Зорбас. А как само играеше сиртаки, бил казал Никос Казандзакис пред журналист в Атина. Зорбас от Скопие си кореспондирал с писателя до смъртта си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА