Last news in Fakti

16 Декември, 2013 12:27 3 803 0

Музата на Евтим Евтимов чества 60-годишен юбилей

  • романьола мирославова-
  • евтим евтимов-
  • поезия-
  • съюза на българските писатели-
  • юбилей

Романьола Мирославова е носителка на множество наши и международни награди за поезия

Музата на Евтим Евтимов чества 60-годишен юбилей - 1
Евтим Евтимов и Романьола Мирославова

Поетесата Романьола Мирославова ще събере приятели и почитатели, за да отпразнува своя 60-годишен юбилей. Събитието е организирано от Столичен район "Овча купел", Съюза на българските писатели и Салона на изкуствата "Пролет моя" към читалище "Никола Й. Вапцаров 1922" и ще се състои на 27 декември, петък, от 17 ч. На честването ще бъде представена най-новата книга на поетесата "Реката остава същата" - сонетни венци и рубаи.

Авторката ще бъде представена от поета Матей Шопкин. Ще бъде прочетено и слово на поетесата Ана Александрова, която заради преклонната си възраст няма да присъства на събитието, но задочно признава какво в лирическите откровения на Романьола я покорява: "Преди всичко естествеността, с която се леят стихотворните изблици в редове, родени от пулсациите на дарованието, което при Романьола Мирославова струи...волно, непредсказуемо, чертаещо нечакани посоки, за да се роди вълнуваща образност, свежа, неочаквана, завладяваща!"

От двайсетина години Романьола Мирославова споделя жизнения път на големия български поет Евтим Евтимов. Тя е вдъхновителката на шедьоври като "Жена на балкона", "Младо вино" и „Вечерно видение”. Родена е на 24 януари 1953 г. в град Враца. Завършила е акушерство в София, българска филология във ВТУ ”Св.Кирил и Методий”, специализирала  е социална педагогика в  СУ „Св. Климент Охридски”.

Работила е и по трите си специалности: в Трета А.Г. болница”Райна Княгиня”, в социално-правния кабинет на същото заведение, в ДВХ № 7. Била е организатор културни дейности и художествен ръководител на няколко литературни салона: „Витошко лале” към читалище „Братя  Миладинови” в кв. Княжево, ”Пролет моя” към читалище „Никола Й. Вапцаров” и „Вечери на кръста” към читалище „Пенчо Славейков”, кв.Лозенец в столицата.

От 2000 г. е зам.-главен редактор на в. ”Новият пулс”. Член е на Музикаутор и на СБЖ. Автор е на петнайсетина стихосбирки, сред които „По стълбите на утрото”, „Въздишки от вулкан”, „Час преди залеза”; на четири книги за деца, сред които и „Подарък за Дядо Коледа”, отличена с наградата на Съюза на българските писатели за детска литература; на разкази, проза и пиеси.

Превеждана е на руски, македонски, украински, белоруски, английски, немски, сърбохърватски, испански и италиански. Носител е на множество награди за поезия, между които ”Витошко лале”, „Свищовски лозници”, награда на името на П.К.Яворов. Получила е и три международни награди Voci nostre, град Анкона, 2006 и 2011 г. и Aldo Мoro, 2007, град Лече, Италия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА