Last news in Fakti

28 Декември, 2023 10:40 1 150 0

"Кармина Бурана" и "Болеро" ще представи балет "Арабеск" в Новогодишна гала на Музикалния театър

  • арабеск-
  • новогодишна гала-
  • музикален театър

Тези спектакли са любими на българската публика

Балет "Арабеск" кани почитателите на танца на своята вече традиционна Новогодишна гала в столичния Музикален театър. На 29 декември от 19 ч. трупата представя два от своите най-успешни спектакли, превърнали се в нейна визитна картичка. Изборът на "Кармина Бурана" и "Болеро" не е случаен. Тези спектакли са любими не само на българската публика, но предизвикват вълна от аплодисменти и на международните сцени, пише segabg.bg.

"Кармина Бурана" по музика на Карл Орф е представена пред публика за пръв път на 8 юни 1937 г. във Франкфурт. Произведението има огромен успех, а композиторът му, неизвестен до 40-годишната си възраст, изведнъж придобива световна слава.

За българската публика концертната версия на Carmina Burana не представлява ново и непознато явление. В репертоара на балет "Арабеск" има вече две сценични версии на ораторията – от 1972 г. на италианския хореограф Хуан Корели и от 1988 г. на големия български хореограф и дългогодишен директор на трупата Маргарита Арнаудова, съвместно с Пловдивската опера.

"Кармина Бурана" с хореографията на Боряна Сечанова е поставена специално за турнето на Балет „Арабеск” в САЩ, където изправя на крака хиляди зрители, а колоритните костюми са на Цветанка Петкова-Стойнова.

Във втората част от вечерта публиката ще може да се наслади на невероятните ритми на Морис Равел в "Болеро". Това е един от емблематичните спектакли на "Арабеск", останали в наследство от голямата хореографка Маргарита Арнаудова. Танцовият спектакъл, поставен за пръв път през 1987 г., неизменно присъства в репертоара на трупата, когато "Арабеск" гостува със свои програми не само в страната, но и почти във всички задгранични турнета. "Болеро" носи силно изразена програмност и впечатляваща атмосфера, където балетното движение е стилизирано в ритъма на испанския танц.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА