Last news in Fakti

20 Януари, 2024 05:26 1 491 2

На 82 почина композиторът Георги Костов

  • георги костов-
  • починал-
  • композитор

Професорът бе министър на културата в периода между 25 януари 1995 г. и 10 юни 1996 г.

На 82 почина композиторът Георги Костов - 1
Снимка: БНР

Отиде си композиторът проф. Георги Костов, съобщи Съюзът на българските композитори на страницата си във Фейсбук, предаде БТА.

Авторът на песента "Детство мое" е починал днес.

Проф. Георги Костов е роден на 21 януари 1941 г. в София.

От 1966 г. той е преподавател в Българската държавна консерватория и ректор на висшето училище от 9 ноември 1989 г. до 10 април 2008 г.

Проф. Костов бе министър на културата в периода между 25 януари 1995 г. и 10 юни 1996 г.

Носител е на орден "Стара планина" първа степен за извънредно големите му заслуги към Република България в областта на българската музикална култура (18 май 2004 г.), на наградата "Златен век" огърлие на Министерството на културата (21 януари 2016 г.), на Голямата награда "Златен век" на Министерството на културата (27 април 2021 г.).

Проф. Георги Костов е автор на музикално-сценични произведения, творби за симфоничен, духов и струнен оркестър, камерна музика и др. Автор е на повече от 1000 детски, хорови и забавни песни, като сред най-популярните са "Песни за животните”, “Детство мое”, “Деца на света” и други. /ТС, Отдел "Справочна" на БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    2 1 Отговор
    Композиторът министър ,който даде диплома на Слави !
  • 2 Поклон

    5 0 Отговор
    Почина два дена преди да навърши 83 години. Роден е на 21 януари 1941 г. в София.
    На 17 години написва концерт за кларнет и симфоничен оркестър – първият в българската музика. Автор е на едни от най-ценните български симфонични творби: „Антифонни диалози“ за джазов и симфоничен оркестър, Три диафонични танца са изпълнявани в цял свят. Създава поп песните: „Без радио не мога“ и „Остани“ за Лили Иванова, „Да те жадувам“ за „Сигнал“, „Градините на Любовта“ за Емил Димитров, негов е аранжиментът на песента „Арлекино“, която печели награда през 1962 г. на международния конкурс в Сопот (Полша), „Върни се в моя ден“ за Маргарита Хранова, „Сърца“ за Йорданка Христова и мн. др. Автор е на един от химните за футболния отбор на „Левски“.