20 Февруари, 2014 21:00 1 206 0

"Арабеск" представят премиерата на "Огледало на времето"

  • арабеск-
  • премиерата-
  • балет-
  • огледало на времето

Спектакълът ще се представи в края на месеца в София и Пловдив

"Арабеск" представят премиерата на "Огледало на времето" - 1
Снимка: Балет Арабеск

На 26 февруари в София и на 28 февруари в Пловдив, ще бъде представена премиерата на спектакълът „Огледало на времето“ в изпълнение на балет „Арабеск”. От балетът съобщават, че спектакълът обединява съвместната работата на талантливите творци Пета Диманова като композитор, Асен Наков – хореограф, Димитър Димитров – сценограф и Димитър Кабаков – драматург

Композиторът Петя Диманова е работила като композитор, студиен музикант и изпълнител в Милано, Италия, а така също и като музикант в „Софийска филхармония”. Тя е отличавана неведнъж с престижни награди за своята театрална музика.  Композиторката е наградена с "Аскеер" 2002 за дебют за театралната музика за "Кървава сватба" на реж. Крум Филипов

Нейната музика вълнува и вдига на крак публиката на аскеерите с наградата й за музиката на "Макбет" 2008 на Диана Добрева и не случайно, тя получава ежегодната награда за оригинална театрална музика „Маестро Димитър Вълчев”.

Петя Диманова номирана четири пъти за най-престижната театрална награда за авторска музика    “АСКЕЕР” със спектаклите „Майстори”, „Медея”, „Приказка” и с постановката „Когато гръм удари” с режисьор Стайко Мурджев. Миналата година е номинирана за най-добра филмова музика от съюза на композиторите за авторска театрална  музика за представлението „Декамерон”.

Хореографът Асен Наков е, дългогодишен премиер-солист на балет „Арабеск”. Носител на „Кристална лира” за върхови постижения в танцовото изкуство за 1999 г.  Спектаклите му „Необходима поносимост” и „Паралелна реалност” са в репертоара на балет „Арабеск”, а с последния си спектакъл „Малки правила” става носител на наградите на публиката и на журито на VІІІ конкурс за съвременна хореография „Маргарита Арнаудова”.

Сценографът Димитър Димитров е реализирал редица проекти за куклен и драматичен театър не само в България, но и в чужбина – („Вещицата и шарената като дъга котка”, Театър „Ателие 313”; „Правилата на играта” Младежки театър София; „Кой обича червената шапчица”, Столичен куклен театър„Приказка за скитане”, „Пипи дългото чорапче” Театър „София” ,  Белфорд, Франция; „Крокодилска приказка” Германия, „Жената жерав” – Лайбрарис Каньон тиътър, САЩ)

Носител е на награди от международния фестивал ”Двама са малко, трима са много”, има номинация за ИКАР 2010 за куклена театрална постановка (Магьосникът от ОЗ”. За същия спектакъл е отличен с наградата на фестивала ПИФ ІЗагреб 2010 и на 6-ия международен фестивал за улично и куклено изкуство „Панаир на куклите” София 2010 г.

Спектакълът провокира да се замислим за многообразният съвременен свят. Объркан, пренаселен от хора, вещи, информация и шум. Невъзможно е да останеш сам за малко, макар че всеки от нас всъщност е много сам. И колкото повече ни заобикаля мнотонията, толкова повече се затваряме вътре в себе си. Докато застанем пред едно обикновено огледало и не можем да разпознаем образа, който виждаме отсреща.

А огледалото е коварна работа. Уж само отразява, уж е мълчаливо и пасивно, а всъщност непрекъснато ни дебне в очакване. Докато дойде момента, в който разтваря вратите си и ни поглъща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА