29 Юли, 2024 13:30 1 996 10

Дни на приятелството в Кърджали

  • кърджали-
  • дни на приятелството-
  • фестивал-
  • ерол мюмюн-
  • лияна фероли-
  • нч „обединение 1913”-
  • международен ден на приятелството

Приятелството и единението се постигат най-вече чрез изкуството, което извежда на преден план божественото начало в човека

Дни на приятелството в Кърджали - 1
Снимка: Лияна Фероли

Приятелството и единението се постигат най-вече чрез изкуството, което извежда на преден план божественото начало в човека

Тази година датата 30 юли се празнува за 13-ти пореден път като Mеждународен ден на приятелството, по решение на Генералната асамблея на ООН. В него се отчита важността и значението на приятелството като благородно и ценно човешко чувство, можещо да вдъхнови световния мир, да построи мостове между различните нации и култури. Защото то е като влюбване между душите на хората, като огледало, което обединява тяхното разнообразие.

Дни на приятелството в Кърджали
Снимка: Лияна Фероли



В този дух преминаха и тридневните Дни на приятелството в Кърджали, с по две-три прояви дневно, в навечерието на този уникален празник. В тях бяха включени Масов лекоатлетически крос и Пътуващ фестивал на храната и изкуствата ,,Вкус Фест“, осъществен по проект на местното НЧ „Обединение 1913”, концерт на гръцкия изпълнител Андреас, Шахматен турнир, Кръг от Държавното първенство по силов многобой 2024 г. - част от Националната кампания на Министерство на физическото възпитание и спорта. Както и концерт на Белослава.

Много атрактивен бе и Ретро автопарадът, организиран от местния Авто мото ретро клуб, съвместно с община Кърджали, в който участваха около 40 возила. Купата на кмета отиде при кърджалиеца Алпер Алтънай с „Мерцедес” от 1979 година К 6666 ВМ. А купата на публиката - при Михаил Бакалов с автомобил „Волга” от 1962 година.

Дни на приятелството в Кърджали
Снимка: Лияна Фероли

Всички събития бяха организирани от община Кърджали и открити от кмета Ерол Мюмюн. В тях взеха участие много местни художествени състави, които потвърдиха, че изкуствата най-добре могат да сродяват и единяват сърцата и душите на хората, защото тяхната цел е да извеждат на преден план божественото начало в човека.

Проявите в Дните на приятелството се проведоха на открито, защото те са най-добрите начини за културни случвания. Защото облъхват на повече места града с енергията на единението и споделянето. Изпълват го с много радост, усмивки, светли мисли и благородни чувства, които имат силата да премахват всякакви прегради и различия между хората. Защото в тях всички са на сцената - и изпълнителите, и зрителите. А съпричастието е толкова привлекателно, колкото и естествено.

Дни на приятелството в Кърджали
Снимка: Лияна Фероли



В заключителното си приветствие кметът Ерол Мюмюн благодари на всички съорганизатори и участници в Дните на приятелството и пожела те да станат традиционни, да продължават да сближават и радват хората от общината. Изтъкна също, че Кърджали винаги е бил и ще продължава да бъде пример за добросъседски, приятелски отношения между различните етноси и религии. За сговор, мир и разбирателство.

 

Автор: Лияна Фероли

 

Дни на приятелството в Кърджали
Снимка: Лияна Фероли


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Повръщам

    9 5 Отговор
    ряз@ните вън!!!! 29.05.1989 отново!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аре де

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Повръщам":

    Мухлясълъте вън
  • 5 бай Върбан

    8 1 Отговор
    От тия шалвари вони и от екрана, я да ги махате от нашата родина!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мара

    0 3 Отговор
    Машалла, бравос.
  • 8 Мара

    5 0 Отговор
    Абе то приятелство,комшулук, толерантност, а пък православните бягат от този град и не се връщат повече.Защо така?
  • 9 един

    4 0 Отговор
    А бе прави ми впечатление : по делиормана в турските села няма цигани? Що ли?
  • 10 Бацо Гацов

    1 0 Отговор
    Тая не каза и дума за прекрасния концерт в Античния театър на Форти фингърс, четирима виртуозни китариста, седнала да ни занимава с простотиите си..