20 Септември, 2024 13:45 1 249 3

Oткриха втора статуя в Хераклея Синтика край Петрич (ВИДЕО)

  • хераклея синтика-
  • статуя-
  • петрич

Това съобщиха археолозите от Archaeologia Bulgarica

Oткриха втора статуя в Хераклея Синтика край Петрич (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Българските археолози откриха втора статуя в големия канал на античния град Хераклея Синтика.

"От екипа на проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в канала, където беше открито почти цялостно запазено изображение на властник, представен като бог Хермес", съобщиха археолозите от Archaeologia Bulgarica, предава dariknews.bg.

"Втората статуя от големия канал ще постави още по-трудни за отговори въпроси пред проучвателите, макар да е изваяна в сходен иконографски стил, засега не се вижда глава", посочиха експертите.



Първата статуя, която откриха в Хераклея Синтика археолозите през лятото, се намира и може да бъде разгледана в Историческия музей в Петрич.

Тя беше обезопасена и благополучно изправена на място, където всеки посетител на музея да може да я види. Вече изправена, тя може да се огледа, да се направи анализ какви допълнителни процедури се налага да се извършат по нея и те вече са в действие.

Откакто е обявено, че статуята е в музея, интересът от страна на посетителите е огромен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре

    2 8 Отговор
    Де , статуя на какво ? На пенис , или на фалос ? Че и без глава !
  • 2 шекер

    2 3 Отговор
    Кой луд ще заравя статуя без глава? Трябва да е някъде там, освен ако някой египтянин вече не я е отмъкнал.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "шекер":

    Когато римлянките стават християни, унищожават старите статуии на римски и гръцки богове. Келтите също са подпалвали селища и не оставят нищо здраво , оставят живи само жените. Хуните също.