Last news in Fakti

27 Май, 2014 15:12 1 408 0

Вежди Рашидов: Няма да подаря заслугата за "българския Лувър" на други

  • вежди рашидов-
  • "българския лувър"-
  • лиляна павлова

Националният музеен комплекс е готов и от 1 година стои заключен, заяви бившият министър на културата

Българският Лувър е готов, остава да се вкарат само ток, вода и парно, за да има Акт 16, но от една година стои заключен. Няма да позволя някой друг да си припише сега заслугите за този проект, в който съм вложил живота си. Това заяви на пресконференция на ГЕРБ по проблемите на културата бившият ресорен министър от кабинета на Бойко Борисов - Вежди Рашидов. Той обясни, че е изчаквал с тази пресконференция, докато мине инициираната от сегашното правителство финансова проверка – недоверие, което скулпторът определи като „глупаво, неоснователно и тъжно“. Преди около месец обаче тя свършила и констатацията е, че в МК всичко през мандата на Рашидов е било изрядно и те са сред отличниците без нарушения в дейността си, подкрепи се с цитати от заключителния доклад екс културният шеф.

Той изрази учудване как може от Брюксел преди време да е бил наречен много успешен министър, а сега, при новата власт да се появяват публикации, озаглавени „Мъгла и срам в българския Лувър“. Рашидов отново припомни, че е започнал мандата си с мизерния бюджет от 92 млн. лв., какъвто никога не е имало, докато предшественикът му Стефан Данаилов е разчитал на 160 млн. Въпреки това той е успял да направи успешна реформа в театъра, където вече „не се плаща на калпак, а върху брой зрители“ и самата гилдия не желае връщане към старото положение тип социалистическа уравниловка. Художникът обясни, че е изследвал принципите на работа в световните музеи с цел реформа в музейното дело, където ни липсват музейни мениджъри, а не изкуство, което да експонираме.

Акцент в срещата с журналисти, разбира се, беше мегапроектът бг Лувър. „Никой няма да си занесе тези музеи у дома – отговори задочно Рашидов на нападките, които е получавал и получава за него. „На всеки 3 месеца аз каних журналисти да видят етапите в работата. Сега цяла една година никой не е поканил, а мен ме канят на 30 май да го посетя, като на 29-и ще мине комисията. Не искам някой сега да си приписва заслугата“, заяви той, като показа фотоси от обекта „преди“ и „след“ работата по време на неговия мандат.

Вежди Рашидов отчете, че е завършил работата по подземието на храма „Св. София“, започнал е т.нар. българско Ларго в центъра на столицата, където са действали 100 археолози, а сега е занемарено, „в найлони и вода до колене“ и от 1 година няма процедура работата да продължи. „При тоя нищожен бюджет правехме проекти, всеки ден кандидатствахме с тях и така усвоихме над 120 млн. европейски средства. Платил съм 8 млн. за българския Лувър, заслугата е наша и няма да я подаря“, подчерта бившият министър на културата. Той изброи сред постиженията в мандата си стягането на музея „Кръстатата казарма“ във Видин, обновената зала „България“, НХГ, където ще се открие експозицията на Роден. „Това гостуване също е моя заслуга, защото подписах 5-годишен договор с парижкия Лувър; подписах за гостуването на тракийските съкровища в Москва; свалих премиера на Болшой театър, за да пеят български таланти на сцената му; сега 10 наши писатели ще бъдат преведени на руски“, изтъкна той и добави: „Когато бях министър, положихме много усилия за представянето на българската култура по света“.

„Имах 6 млн. дефицит, когато започвах, но въпреки това отпуснах 13 млн. за българското кино, ремонтирах филмотечно кино „Одеон“ с 3D техника. Това се премълчава. Защо да няма приемственост?! Защо за пръв път виждам реваншизъм?“, запита Рашидов и спомена, че той самият никога не е оплюл никой министър или творец. Направихме Коня на Цар Освободител, върнахме галерията на „Шипка“ 6 на художниците, лично аз съм помогнал със собствени средства при лечението на Велко Кънев, Гого от „Тоника“, Рангел Вълчанов, Петър Гюзелев, добави по-късно Рашидов.

На пресконференцията присъства и Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството при правителството на ГЕРБ, която изрази притеснения, че ще загубим много евросредства в сферата на културата, тъй като те не се усвояват. Павлова отправи апел това правителство незабавно да си тръгне, но докато министрите са още в кабинетите си, да вземат незабавни мерки в тая насока. „Ние имаме 37 проекта за 80 млн. лева. Разплатени по тях са 40 млн. Това означава, че към днешна дата имаме 40 млн. лв. под риск, а крайният срок за усвояването им наближава“, предупреди тя, като уточни, че ако не бъдат оползотворени, има опасност да се връща и разплатеното.

Рисковите проекти са 6 и най-рисков е българският Лувър. Към днешна дата за него са разплатени само 9 млн., а той стои затворен и готов от 1 година, каза тя. „За Ларгото осигурихме 16 млн., само 4 са усвоени и няма отговор защо проектът не се случва“, коментира още Павлова, като към обектите с подобен проблем тя прибави Кукления театър в Шумен (за 1,3 млн., а разплатени само 18 хил.), архитектурния резерват „Трапезица“ във Велико Търново (от 4,6 млн. разплатени авансово само 480 хил. и в застой), сградата на Националната гимназия за древни езици и култури и др. „Готови сме да помогнем и с експертиза, за да спасим тези проекти, но по-целесъобразно е правителството да подаде оставка“, заключи тя.

Представители на ГЕРБ от комисията по култура към НС напомниха, че средствата за археология при тях са били 500 хил., а сега цифрата за реставрация и консервация е „0“. Че министър Петър Стоянович не защитава бюджетите си и сякаш няма желание да получава евросредства. Той бе обвинен и че води тайна кореспонденция с Министерството на финансите в насока да не се използват за култура отчисленията от хазарта – нещо, което бе извоювано по времето на мандата на министър Вежди Рашидов. „Националната културна стратегия беше готова, министър Стоянович само трябваше да приеме културните и творческите организации, за да я верифицира, но той не го прави“, заяви представителка на комисията по образование и култура. Явно няма интерес 15 млрд. от хазарт да влязат във Фонд „Култура“, коментира тя с презумпцията, че в случая се действа в полза на други интереси.

Не мога да разбера сегашният министър от кои е – демократ ли е, защото родителите му бяха доста близки с Тодор Живков по време на социализма, от „Гергьовден ли е или син комунист“, каза на финала Вежди Рашидов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА