Рецепта на деня: Домашен салам

4 Октомври, 2025 10:05 2 102 10

  • домашен салам-
  • пилешко месо-
  • какво да сготвя

Колбасите от магазините са пълни с добавки и неизвестни съставки, така че винаги е по-добре да заложите на домашното

Рецепта на деня: Домашен салам - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • Пилешко месо - 500 г;
  • Мляко - 200 мл;
  • Яйце - 1 бр.;
  • Чесън - 2 скилидки;
  • Сол - 4 г;
  • Червен пипер - 15 г;
  • Сок от цвекло 30 мл;
  • Чедър 100 г.

Начин на приготвяне:

Нарежете пилешките гърди и чесъна. Смелете до гладкост. След това добавете яйцето, солта, червения пипер, млякото и сока от цвекло.

Смелете отново с пасатор. Трябва да получите гъста ароматна маса.

Прехвърлете основата на бъдещия колбас в дълбока купа и настържете чедъра там.

Разстелете фолио и навийте плътно сместа.

Поставете в тенджерата, налейте малко вода. Оставете полуготовия продукт покрит за 40 минути на умерен огън.

В крайна сметка остава само да се охлади и накълца, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    13 2 Отговор
    Идва времето на домашните мезета ! Конкретно - изхвърлете яйцата , млякото за да бъде по трайно , а ако не обичате чесън в колбасите - и него ! Добре е да си купите пушилня за да ги опушите след термичната обработка. Пилешкото става , но най добрите колбаси се получават от свинско и телешко !
  • 2 си дзън

    7 5 Отговор
    Като дадох на кучето от това, даже не го и помириса.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Аз пък

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "си дзън":

    го дадох на свинята и го изяде.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 готвач

    7 2 Отговор
    Домашен салам с продукти от магазина?
    Пилешко с антибиотици, прясно мляко от сухо мляко, яйца от Украйна, китайски чесън, червен пипер без аромат. Остава да намерим истинска гауда и тя да даде някакъв аромат и вкус, че от изброените продукти ще получим нещо по-добро от магазина, но със същия спорен за здравето състав.

    Коментиран от #7

  • 7 Като

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "готвач":

    си гледаш на село пилци, да не би да знаеш смеските за хранене с какво са пълни. Или си мислиш, че ветеринарния не им дава от същите хапове, за да са здрави.
  • 8 Това е рецепта за пастет

    2 1 Отговор
    ВенеУина
  • 9 Механик

    2 1 Отговор
    Това е всичко друго, но не и салам.
    Правенето на салам е различно като технология. По описаната рецепта ще получите нещо като кайма приготвена в крем карамел. Ще има подозрително сив цвят и ще е сухо и "цепеничаво"
    За да приготвите истински колбас без адитиви (фосфати и подобрители) ви е нужно не замразявано месо. Месото трябва да е преседяло в хладилна камера на темп. около 3-5 градуса за 2-3 дни след добиването му. Особено важно е PH-то на месото. Важен е начина и температурата при която се кутира/смила месото.
    И най-важен е температурния режим при който се приготвя колбаса. Там е цяла наука.
  • 10 Объркани понятия

    0 0 Отговор
    Става, но като ролце във формата на салам. От яйцето използвайте само белтъка. Сокът от цвекло не харесва на децата, а лилавия цвят ги плаши, ако е и за деца не го слагайте.