Експерти по храните развенчаха "правилото за петте секунди"

27 Октомври, 2025 09:45 1 996 12

  • експерти-
  • правило-
  • пет секунди-
  • храна-
  • мръсотия

Ключовите фактори тук не са толкова времето, колкото нивото на влажност на храната и степента на замърсяване на повърхността

Експерти по храните развенчаха "правилото за петте секунди" - 1
Снимкa: Shutterstock

Често срещаното „правило за петте секунди“, според което храната, събрана от пода, се счита за безопасна, ако не е престояла там дълго, е опасно погрешно схващане, смятат специалисти по безопасността на храните.

Експерти отбелязват, че няма безопасен период от време, през който храната да остане на пода, без да се замърси. Процесът на микробен трансфер започва мигновено, за части от секундата.

Спецовете обясняват, че ключовите фактори тук не са толкова времето, колкото нивото на влажност на храната и степента на замърсяване на повърхността.

Бактериите са много по-склонни да се установят върху мокра храна: парче диня или сандвич с масло ще съберат мигновено максималния брой микроорганизми от пода. Докато сухите бисквити или гевреци ще съберат по-малко от тях, но рискът остава.

Дори визуално чист под може да бъде източник на патогенни бактерии като салмонела, листерия или ешерихия коли. Това важи особено за повърхностите в коридора, банята или кухнята, където хората носят обувки за излизане навън.

Килимът, който изглежда по-мек и по-безопасен, всъщност има по-голяма контактна повърхност и може да бъде дори по-замърсен.

Единственото надеждно правило е „правилото за нулата секунда“: всяка храна, изпусната на пода, трябва да се изхвърли в кошчето, категорични са експертите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в кратце

    0 2 Отговор
    Единственото надеждно правило е „правилото за нулата секунда“: всяка храна, изпусната на пода, трябва да се изхвърли в кошчето, категорични са експертите.ПРАВИЛНО,ТОЧНО ТАКА Е.НЕ БИВА ДА ЯДЕМ ХРАНА,ИЗПУСНАТА НА ПОДА.
  • 2 Директора👨‍✈️

    11 1 Отговор
    Вече и такива ли има? Експерти по "Изпусната на пода храна"?!?
    Света не върви на добре!!!
  • 3 Хипотетично

    1 1 Отговор
    $нивото на влажност на храната и степента на замърсяване на повърхността.$
    Опитът го има в предвид, но щом и учените са го изследвали дали филията, намазана с масло ще падне от опакото.
  • 4 Новичок

    3 1 Отговор
    Благодарение на свободата на словото, която ние ценим, за кратко време успяхме да се наложим като най-четената медия в България. За нас вие, читателите, сте най-ценният актив.Айде бре...
  • 5 Студопор

    2 0 Отговор
    Абе баце, правилото за петте секунди в Северозапада е правилото за едната седмица. Намират парче хляб под масата - А, е къде се е търколило!! - и го яде бе.
  • 6 Студопор

    9 0 Отговор
    Учени установиха, че хората ще повярват на всичко чуто или прочетено, когато в началото на изречението сложите "Учените установиха".
    Кои са тия експерти, дето ги споменават? В какво са експерти? От кой университет или лаборатория? Коя катедра или сфера?
    Всеки може да пише глупости и да твърди, че е официално становище на учени или експерти. Дай имена, дай титли, покажи им лицата!!
  • 7 Зависи !

    2 1 Отговор
    Зависи !

    Какво Има !

    На Пода !
  • 8 разбира се

    0 0 Отговор
    Контактът на храната с повърхности прехвърля микроорганизмите веднага.
  • 9 Отвсякъде!

    0 0 Отговор
    Троловете ядат храна от пода, от ръка, от кофата за отпадъци.
  • 10 ганю

    3 0 Отговор
    трябва да мине 120 градуса
    дали е пържола или нещо друго през скарата или печката
    ако изтърсиш пържолата на земята ще я хвърлиш ли?
    измий я и на скарата
  • 11 Без име

    3 0 Отговор
    Глупости - те микробите са още зашеметени от удара на филията в пода и докато се опомнят и се хванат за филията - има време... хахаха;)
  • 12 патенцето Сатюрнен

    0 0 Отговор
    Тези "експерти" явно скучаят ...