Необходими продукти:
- моркови - 1 кг;
- захар - 500 г;
- вода - 150 мл;
- лимонов сок - 2 с.л.;
- кардамон - 1 ч.л. смлян;
- канела - 1 ч.л.;
- карамфил смлян - 1 щипка (по желание);
- лешници - 250 г необелени (или шамфъстък);
- кокосови стърготини - 50 г (за овалване).
Начин на приготвяне:
Морковите се измиват, обелват и настъргват на ситно.
В дълбока тенджера се изсипват захарта, водата и се загряват, докато се разтопят. Добавят се настърганите моркови и се оставят да се варят на умерен огън, като сместа се разбърква периодично, докато се сгъсти и стане плътна като сладко. Сместа трябва да се вари, докато стане много гъста, лъскава и се отделя от стените на тенджерата като едно цяло, при разбъркване с шпатула дъното трябва да се вижда ясно. Това става за 50-60 минути. Добавената захар + пектинът от морковите действат като желиращ агент.
Когато течността почти изври, се добавят лимоновият сок, кардамонът, канелата и карамфилът и сместа се разбърква добре.
Ядките се запичат цели леко в сух тиган за 3-4 минути и се добавят към морковената маса, след което се разбъркват, за да се разпределят равномерно.
Правоъгълна тава се намазва леко с масло или се покрива с кухненска хартия и сместа се изсипва, като се заглажда с намокрена шпатула. След пълно охлаждане тавата се поставя в хладилник за поне 4 часа (най-добре цяла нощ).
След стягане десертът се изважда, нарязва се на квадрати и се овалва леко в кокосови стърготини преди сервиране, пише gotvach.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Дубайски шоколад
10:07 01.12.2025
2 Пич
Коментиран от #5
10:08 01.12.2025
3 провинциалист
1. Малък ресторант, където напитките и закуските се поднасят на специален висок плот, от едната страна на който посетителите седят на високи столчета.
2. Самият плот в такъв ресторант.
3. Нощно увеселително заведение.
Коментиран от #6
10:14 01.12.2025
4 Новак
10:16 01.12.2025
5 Новак
До коментар #2 от "Пич":
Като ферментира и се дестилира става ракия!10:17 01.12.2025
6 Механик
До коментар #3 от "провинциалист":
Англиския език е сравнително беден на изразни средства и по тая причина една и съща дума се ползва за много неща. По някога зависи от състава на самото изречение, какво означава конкретната дума.И да, думата БАР по някога означвава нещо което има призматична (правоъгълна) форма.
Английският е език който се учи сравнително лесно. Най-трудното е да се научим кои думи се ползват различно, както е в случая. Както и как да познаем за какво иде реч когато се ползват думи, които се произнасят по един и същ начин, но се изписват по различен. Щото и такива си имат там достатъчно.
Коментиран от #7, #8
10:31 01.12.2025
7 Идън
До коментар #6 от "Механик":
Една дума може да има много значения- в зависимост от контекста в изречението. Иначе има и торти от моркови, но...Това ми прилича на локум с моркови и името му е от турски език- джезерие.10:51 01.12.2025
8 провинциалист
До коментар #6 от "Механик":
Абсолютно си прав и в една нормална ситуация нямаше да ми направи впечетление. Само че един от ефектите на новото време е, че сме в някакъв втори "сезон" на криворазбраната цивилизация плюс факта, че разговорният български се превръща в нещо като "Yoda speak"...11:47 01.12.2025