Last news in Fakti

4 Юли, 2014 15:58 974 0

Черният шоколад подобрява ходенето при възрастните хора

  • черен шоколад-
  • здраве-
  • ходене

Той облекчава симптомите на периферното артериално заболяване

Консумацията на черен шоколад може да подобри подвижността на възрастните хора, които страдат от периферно артериално заболяване, съобщи medicalnewstoday.

Периферното артериално заболяване представлява  стесняване на периферните артерии и намаляването на притока на кръв към ръцете, стомаха, главата и най-вече краката. Основен симптом на заболяването са болки в мускулите на краката, което ограничава много от пациентите в ходенето при дълги разстояния.  На тях често им се налага да спират за почивка при ходене. Болестта е характерна основно за възрастните хора, доближаващи 70-те.

Изследване на Американската сърдечна асоциация показва, че консумацията на черен шоколад  може сериозно да облекчи състоянието на боледуващите от подобна болест. В проучването са участвали 20 доброволци, от които 14 мъже и 6 жени. Те трябвало да ходят по неравен път, колкото могат да издържат,  като преди това са консумирали по 40 гр. черен шоколад. Изследването показва, че след консумацията на шоколада доброволците са успели да ходят с по 17 секунди по-дълго.

Според учените тези резултати могат да се дължат на съдържанието на антиоксиданта полифеноли в какаото, от което се прави черният шоколад. Те твърдят, че след консумацията на десерта, участниците в проучването са имали по-високи нива на азотен оксид в кръвта. Това подобрява притока на кръвта , който разширява периферните артерии и подобрява способността за ходене.

Тези изследвания показват, че полифенолно богатите хранителни вещества биха могли да представляват нова терапевтична стратегия за противодействие на сърдечно-съдовите усложнения. Предстоят да се извършат още проучвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА