Last news in Fakti

8 Юли, 2014 12:20 1 192 0

Актуализацията на бюджета на НЗОК влезе в кабинета

  • нзок-
  • таня андреева

Още на 23 юни Надзорният съвет поиска актуализация на бюджета от 330 млн. лв., които трябва да спасят държавата от колапс в сектора

Предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса тръгва към Министерския съвет. Надзорният съвет на Касата одобри проекта и още днес спешно се изпраща към ресорното ведомство.

Според процедурата следва решението да се изпрати отново в здравното ведомство и оттам министърът на здравеопазването Таня Андреева да го внесе за обсъждане в Министерския съвет. За да бъдат отпуснати допълнителни пари, трябва такова решение да вземат депутатите.

Още на 23 юни Надзорният съвет поиска актуализация на бюджета от 330 млн. лв., които трябва да спасят държавата от колапс в сектора.

Процедурата боксуваше две седмици, а премиерът Пламен Орешарски обяви, че актуализация не се налага.

Все още не може да бъде сигурно, че ще бъдат отпуснати допълнителни пари. Освен това, наскоро Надзорният съвет поясни, че държавата може да одобри допълнителен харч не по-голям от 200 млн. лв., защото дефицитът не може да надхвърли 2%. За сравнение, исканата актуализация е 330 милиона, т.е. 130 милиона от необходимото.

Прогнозата на специалистите е, че има риск през септември болниците да излязат на червено, а държавата да спре да плаща за лекарствата за домашно лечение и да се наложи пациентите да си ги купуват сами.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА