Last news in Fakti

9 Юли, 2014 19:50 921 0

Актуализацията на бюджета на НЗОК се отлага

  • нзок-
  • таня андреева-
  • здравното министерство-
  • актуализация-
  • бюджета-
  • се отлага-
  • обосновки-
  • болници

От здравното министрество искат от Здравната ктаса допълнителни обосновки за искането за повече пари

Ден след като стана ясно, че предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса тръгва към Министерския съвет, тя се отлага, тъй като Министерството на здравеопазването е изискало от НЗОК с писмо допълнителни анализи за необходимостта от повече средства. Обосновките трябва да бъдат представени от Касата до края на седмицата, съобщи д-р Таня Андреева след днешното заседание на кабинета.

За да изпълнят искането, НЗОК още утре ще свика заседание на Надзорния съвет. На него ще бъдат изработени мерки, които да послужат за обосноваване на искането за актуализация на бюджета.

Надзорът на касата трябва да представи подробен доклад за резерви в системата, а каквото не достига - ще се набави чрез актуализацията на бюджета на касата. Финансовото министерство работело по различни варианти откъде биха могли да дойдат парите и щяло да предложи тези варианти на парламента.

По думите на здравия министър Андреева, това ще стане в "максимално кратки срокове". Тя не отхвърли възможността дупката в бюджета на НЗОК да се запълни и без актуализация на държавния бюджет.

"Бюджетът е определен и когато даваме на едни, ощетяваме други. Така че всеки лев е важен", коментира д-р Андреева пред бТВ и припомни, че дефицитът не трябва да надхвърля 2%.

От касата поискаха допълнително 330 млн. лв., защото по техни изчисления толкова няма да достигнат за здраве след септември 2014 г. Преди ден стана ясно, че от здравни вноски, събрани над планираното, могат да бъдат набавени до 80 млн. лв., припомни „Дарик“. Все още обаче не е ясно колко средства ще може да предостави държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА