Last news in Fakti

10 Юли, 2014 14:02 716 0

Няма кворум за заседанието на НЗОК

  • нзок

Ангажимент на надзора на касата като институцията са изпълнени. Тя е спазила алгоритъма и модела, който следва да се реализира, за да се поиска актуализация, заяви Тома Томов от Подкрепа

Заседанието на Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), планирано за четвъртък, се провали заради липса на кворум.

Причината е, че от КТ „Подкрепа" взеха решение техният представител Тома Томов да напусне заседанието. Пред медиите Томов аргументира постъпката си с несъгласието "топката да се прехвърля отново в Здравната каса".

Надзорният съвет на институцията трябваше в четвъртък да заседава извънредно след като преди ден от Здравното министерство изпратиха писмо до касата, в което поискаха изготвяне на пакет от мерки, които да обосноват нуждата от повече пари за здраве.

В сряда здравният министър Таня Андреева обясни, че НЗОК трябва първо да изготви анализ на това по кои пера има преразход и с какви мерки това може да не се повтори. Едва след тези мерки Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите ще изработят методика на финансиране на дупката.

Представителят на КТ "Подкрепа" в Надзорния съвет на Здравната каса Тома Томов обви по-рано, че ще напусне свиканото днес заседание. Тъй като част от представителите на Надзорния съвет са в чужбина, заседанието се провали. Томов изрази изненада от исканата от министър Андреева финансова обосновка за актуализация на бюджета и посочи, че още на 23 юни е предоставен анализ от 130 страници и резюме към него.

Ангажимент на надзора на касата като институцията са изпълнени. Тя е спазила алгоритъма и модела, който следва да се реализира, за да се поиска актуализация. От тук нататък, честно казано, отговорността си е на изпълнителната власт. Чух изказването на доктор Пенков, че ситуацията била почти еквивалентна, но за съжаление трябва да го поправя, защото миналата година преразходът беше почти същият, но тогава имаше в резерва на Касата над 200, а в момента има около сто.

Ако в момента не се направи актуализация, от следващия месец до края на годината грубо казано за болнична помощ ще могат да се отделят около сто милиона месечно при положение, че средно изработено е около 140 и няколко, предупреди пред БНР Тома Томов.

Той допълни, че ситуацията кара хората да постъпват в болница сега и веднага, за да си направят изследвания и процедури преди парите да свършат и така допълнително се вдигат разходите. Ако се приеме да има лимити на болниците, ще се наруши принципът, че парите следват пациента, каза още той.

В лична позиция Константин Тренчев остро осъди поведението на ДПС и БСП и смята, че двете политически сили трябва да понесат отговорност за ситуацията в Здравната каса.

ГЕРБ каза: "Добре ще влезем заради тази актуализация въпреки нашите различия с другите". БСП и ДПС казват: "Да, прави сте, ще подкрепим една актуализация". Правителство, контролирано от ДПС и БСП, неслучайно казвам, първо ДПС, защото това е безспорен факт из един път започва да се суети и да казва: "Не, не няма да стане, ние не можем", което за мен е един абсолютен цирк, защото това правителство изпълни какви ли не идиотщини, които му бяха налагани от ДПС и БСП и сега из един път се прави на независимо. Няма как да го повярвам! Това заяви Константин Тренчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА