15 Август, 2014 07:30 8 743 1

10-те най-скъпи филма в историята на киното

  • филми-
  • бюджет-
  • кино

Филмовите продукции достигнаха нечувани бюджети за заснемане


Киното несъмнено е най-скъпото изкуство в света. В днешни дни, за да направиш силен филм е направо задължително да отделиш огромна сума, която да го направи достатъчно атрактивен и гледаем от максимално широка аудитория. С годините  бюджетите на филмовите продукции достигнаха до нечувани нива, които обаче са оправдани, тъй като повечето от тях се превръщат в глобални блокбастъри. За това и businessinsider.com ви представя класация на 10-те най-скъпи филма в историята на киното.
 

10. „Хобит: Неочаквано приключение“: $ 257.2 млн.

С тази лента Питър Джаксън постави началото на предисторията на „Властелинът на пръстените“ и поредното си впускане в дълбините на творчеството на Дж.Р. Р. Толкин. С оглед на огромния финансов успех на първата трилогия, логично първият филм от поредицата „Хобит“ получи огромен бюджет. Огромния актьорски състав, множеството локации за снимане и изключително развитите компютърни ефекти надуха цената на филма до над $ 257 млн. Лентата беше допълнително оскъпена и от това, че Джаксън реши да я снима с 48 кадъра в секунда, което двойно по-висока резолюция от стандартната. В крайна сметка филмът оправда вложението и изкара $ 1.02 млрд. по целия свят.

9. „Аватар“: $ 261 млн.


Джеймс Камерън чака цяло десетилетие за да стартира един от най-мащабните филмови проекти в историята. Космическата епопея бе снимана по революционен за времето си начин, променяйки представите за гледане на кино на 3D. Общо взето почти няма кадър в този филм, който да не е компютърно обработен, а около него бе завъртяна и несравнима рекламна кампания. Всичко това доведе до бюджет от $ 261 млн. Парите обаче се върнаха до стотинка, след като лентата се превърна в най-касовата в историята, спечелвайки над $ 3 млрд. От прожекции в целия свят.

8. „Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца: $ 225 млн.


Първата част на поредицата за капитан Джак Спароу даде началото на един от най-силните филмови брандове на „Дисни“. Не е изненадващо, че за продължението от студиото отделиха изключително раздут бюджет. Във филма имаше още повече актьори, още по-яки специални ефекти и ненадмината компютърна анимация. Освен това Джони Деп получи огромен хонорар, доближаващ $ 50 млн.  Инвестицията обаче си струваше и филмът изкара $ 1 млрд.
 

7. „Воден свят“: $ 271.3 млн.


Това беше най-скъпият филм на 90-те, който трябваше да бележи пика на комерсиалната режисьорска и актьорска кариера на Кевин Костнър. Огромни декори насред морето, сериозен актьорски състав и трудни морски снимки. Всичко това разду бюджета на фантастичната продукция до нечувани висоти. Филмът обаче не оправда вложеното и се превърна в един от най-големите филмови провали в историята, изкарвайки от прожекции едва $ 264.2 млн.

6. „Хари Потър и нечистокръвният принц“: $ 275.3 млн.


Всеки филм от сагата за Хари Потър гарантираше на създателите си огромни финансови приходи, като за това от „Уорнър Брадърс“ не се поколебаха да отделят огромна сума за шестата част. Освен добре познатите специални ефекти, в сумата влязоха и все по- раздутите хонорари на звездите от сагата, както и мащабната рекламна кампания. Все пак Хари Потър е гарантирана инвестиция и филмът изкара $ 934.3 млн.

5. „Рапунцел и разбойникът“ : $ 281.7 млн.


Най-скъпият анимационен филм в историята. Огромният му бюджет се породи от това, че от „Дисни“ искаха да създадат хибрит между класическа рисувана анимация и компютърна такава. Множеството технически  особености около продукцията я направиха една от най-скъпите в историята. В крайна сметка филмът постигна приличен бокс офис, регистрирайки печалби от $ 590.7 млн.

4. „Спайдърмен 3“: $ 293.9 млн.


Това бе последната част от първата трилогия за любимия на цели поколения супергерой. Предните два филма постигнаха невиждан комерсиален успех, като от „Уорнър брадърс“ нямаха проблем да отделят невиждана сума за последната лента. Филмът съчетаваше в себе си най-новите тенденции в специалните ефекти към онзи период, а рекламната му кампания бе невиждана. В крайна сметка лентата оправда очакванията за гарантиран успех и докара на създателите си $ 890.9.

3. „Титаник“ : $ 294.3 млн


С този филм Джеймс Камерън си спечели славата на един от най-мащабните режисьори в историята. Това бе най-мащабният проект на 90-те, представляващ микс между невиждани декори и революционни специални ефекти. В него имаше огромен състав от статисти и невиждано мащабни павилиони за заснемане. Всичко това беше придружено и от най-мащабната рекламна кампания на своето време. В крайна сметка филмът се превърна в модерна класика, превръщайки се в най-касовата поредица в историята към онзи период, печелейки $ 2.2 млрд. Към това бяха прибавени и 11 статуетки „Оскар“.

2. „Клеопатра“: $ 339.5 млн.


През 60-те години на миналия век светът видя най-пищния кино епос в историята на седмото изкуство. За лентата бяха построени немислимо мащабни декори, а броят на снимачните костюми е умопомрачителен. Раздутият бюджет довежда „20 century fox” до ръба на фалита, но в крайна сметка лентата е завършена. Тя успява да избие вложеното в себе си, като ако изчисляваме печалбите й на базата на инфлацията до днешни дни, продукцията е изкарала $ 445.8 млн.

1. „Карибски пирати: На края на света“: $ 341.8 млн.


Третата част от сагата „Карибски пирати“ бе апогеят на филмовия бранд на „Дисни“. Беше ясно, че този филм трябва да е най-пищният от цялата трилогия, но в същото време хонорарите на всеки един от актьорите в продукцията бяха нечувано раздути. Компютърните ефекти бяха придружени от мащабни декори, правейки продукцията най-скъпата в историята.  Филмът оправда инвестираното в себе си и донесе на своите създатели $ 963.4 млн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 2 Отговор
    Да не забравяме и нашата лента от 70те "Преброяване на дивите зайци" Сигурно им е излязла поне 1000лв.