Last news in Fakti

20 Август, 2014 18:28 1 503 0

600 души под карантина в Берлин заради страх от Ебола

  • берлин-
  • ебола-
  • карантина-
  • центъра по заетост-
  • африка-
  • заразяване

Африканка припаднала в Центъра по заетост в германската столица, но се оказало, че диагнозата е друга

600 души под карантина в Берлин заради страх от Ебола - 1
Снимка: АП/БТА

Полицията и лекари сложиха за няколко часа под карантина близо 600 посетители на Центъра по заетост в Берлин и отцепиха няколко улици в района Пенцлауер Берг, след като жена от Западна Африка вчера припадна в сградата, съобщи „Берлинер Цайтунг“. 12 часа по-късно медиците изяснили, че не става дума за опасната треска Ебола, а за друго заболяване. Оказало се, че 30-годишната гражданка на Нигерия не е пребивавала в регионите, където се разпространява опасният вирус.

Хронологията на събитията предава „Билд“. Жената имала висока температура. Повиканите лекари се отзовали след 16 минути и забелязали тревожни симптоми – кръвотечение. До това време в зданието вече били пристигнали пожарникари. Когато дошла на себе си, пациентката казала, че е била в Нигерия преди седмица. Била изолирана в линейка, влизането в Центъра било отрязано, а 600 души от персонала и посетителите – задържани.

Първите съобщения, че не става дума за вируса на Ебола, се появили около 15 часа, а в 22 ч. пресаташето на клиника „Шарите“ потвърди, че тестовете за Ебола на африканката са отрицателни и лекарите подозират малария. Според други източници, ставало въпрос за стомашно-чревна инфекция.

На всички задържани в Центъра по заетост е било разрешено да си отидат по домовете.

Досега в Германия не е потвърден нито един случай на заразяване. Властите в страната уверяват, че разполагат с всичко необходимо за извънредни ситуации, а в клиниката "Шарите" е подготвен изолатор, където докторите биха могли да лекуват евентуалните болни в специални защитни костюми.

 

Според някои специалисти, ваксина срещу болестта не е разработена, само защото нито една крупна фармацевтична компания не влага пари в това, тъй като заболяването се смята за проблем на „няколко хиляди души в Африка“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА