Last news in Fakti

13 Декември, 2014 17:23 4 893 0

Проблеми с паметта – сигнал за инсулт?

  • памет-
  • проблем-
  • загуба-
  • инсулт-
  • мозък

Но рискът от мозъчен удар дори е по-висок, ако участниците са имали високо ниво на образование - като висше професионално или университет

Проблемите с паметта може да са сигнал за предстоящ инсулт. За това предупреждават холандски учени, цитирани от АП.

Хората, които имат висше образование, може да са изложени на по-голям риск от инсулт. При тях има 39% по-висок риск от мозъчен удар в сравнение с тези с по-ниско ниво на образование. Около 9000 души от Ротердам бяха проследени за последните 20 години.

Те всички са здрави и на възраст 55 и повече години. В анкета, участниците бяха попитани дали са имали някакви проблеми с паметта им.

До 2012 г. 1134 инсулта са настъпили сред изследваната група.

След анализ на резултатите, изследователи от Университета Еразмус в Ротердам са установили повишен риск от инсулт при хора, които по-рано са се оплакали от пропуски в паметта.

Но рискът от мозъчен удар дори е по-висок, ако участниците са имали високо ниво на образование - като висше професионално или университет.

Проблемът се крие в когнитивния резерв, отбелязва Би Би Си

Арфан Икрам, асоцииран професор по неврология в Университета Еразмус, каза, че образованието е добър показател за способността на мозъка да се бори срещу когнитивно увреждане, като например деменция.

Тази способност, известна като познавателен резерв, обикновено е изградена по време на детството и ранната зряла възраст, и се смята за защита срещу увреждане на мозъка.

При хората с по-високо ниво на образование, е необходимо повече време за мозъка да бъде повреден и да настъпи деменция.

Но ако тези хора започнат да се оплакват от тяхната памет, това е сигнал, че механизмът се е изчерпал, коментира Арфан Икрам.

Според него това може да е показател, че е достигнат до напреднал етап, когато когнитивният резерв не е възможно да се компенсира повече, коментира ученият.

Инсулт настъпва, когато някой кръвоносен съд, който пренася кислород и хранителни вещества към мозъка, се запуши. По този начин тази част от мозъка не може да получи кръв и кислород и мозъчните клетки умират.

Медицинските проблеми като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол могат да увеличат риска от получаване на инсулт.

Учените съветват освен на физическото здраве да обърнем внимание и на мозъка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА