Last news in Fakti

24 Декември, 2014 10:06 1 936 0

Д-р Юлиан Йорданов: НЗОК се опитва да извива ръцете на БЛС

  • юлиан йорданов-
  • нзок-
  • блс

Според него предложенията на Лекарския съюз се тълкуват превратно от НЗОК, а искането за повишаване на цените на някои медицински дейности няма да доведе до преразход в бюджета на Касата

Д-р Юлиан Йорданов: НЗОК се опитва да извива ръцете на БЛС - 1
Снимка: Нова телевизия

Вчера, след извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК, стана ясно, че няма да бъде подписан Национален рамков договор за 2015-та година. Като причина беше посочено ултимативното искане на Българския лекарски съюз (БЛС) за повишаване на цените на някои медицински дейности. От Здравната каса заявиха, че ако то бъде изпълнено, това ще доведе до 12 милиона дефицит в доболничната помощ и хиляди направления по-малко.

Заместник-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов обясни в БНР, че НЗОК и Лекарският съюз подписват два договора – Национален рамков договор и договор за цени и обеми.

След месеци обсъждане и преговори Лекарският съюз и Здравната каса са постигнали съгласие по текстовата част на Националния рамков договор.

„За нас е меко казано учудващо, че надзорът на НЗОК решава да не подпише и текстовата част. Считаме, че това е отстъпление от оптимизиране на лечението на гражданите. Първо се подписва Националния рамков договор и после цени и обеми. Ако няма договореност между НЗОК и БЛС, то тогава в закона е записано, че управителят на Касата внася предложение за цени и обеми в Министерския съвет. Те се одобряват и т.н. Свързването между двете неща е учудващо. Тук има явно нежелание, може би и опит за извиване на ръцете на Българския лекарски съюз, защото в текстовата част на Националния рамков договор бяха постигнати много добри неща по отношение функциониране на системата“, обясни д-р Юлиан Йорданов.

Според него предложенията на Лекарския съюз се тълкуват превратно от НЗОК, а искането за повишаване на цените на някои медицински дейности няма да доведе до преразход в бюджета на Касата.

„Ние предлагаме да се повиши вниманието върху профилактиката на заболяванията, върху диспансерното наблюдение. Нещо, което е тенденция в съвременната медицина. Например за диспансерна дейност една диагноза е 50 стотинки на пациент, за две диагнози – 1 левче. Това ли ще направи Касата да фалира? Това е абсурдно“, категоричен е д-р Йорданов.

Той е на мнение, че ситуацията е обратима.

„БЛС ще обжалва решението на НЗОК“, заяви д-р Юлиан Йорданов.

Крайният срок за подписване на Националния рамков договор е 29-ти декември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА