Last news in Fakti

25 Декември, 2014 16:20 1 634 3

Откъде идва коледното дърво?

  • германия-
  • коледа-
  • елха

Едно нещо не бива да липсва за празниците - коледното дръвчеЕдно нещо не бива да липсва за празниците - коледното дръвче

За нас те са просто "елхи", а всъщност могат да бъдат от най-различни видове: смърч, бор, ела, дори кипарис. В Германия най-продаваният тип коледно дърво е Кавказката ела (Abies nordmanniana) кръстена на финландския професор по ботаника Александър фон Нордман, пръв описал красивото дърво по време на един от престоите си в Русия, разказва „Дойче веле“.

Любимата "елха" на германците

С 90% дял от всички продавани в Германия коледни дръвчета, Кавказката ела държи палмата на първенството и може да се каже, че е любимото коледно дръвче на германците. Тайната е в това, че тя има много голяма трайност и дори и в топли помещения запазва зелената си прелест задълго. Продаваните за празниците Кавказки ели се отглеждат в Германия, но семената за тях се внасят от Грузия.

На пазара се предлагат също борови и смърчови дръвчета, но те се купуват значително по-рядко, независимо, че спадат към типичната за Германия горска растителност. Смърчът е внесен в Германия навремето от Прусия, разказва Симон Келан от Ботаническата градина на университета в Бон. Повечето от продаваните в района смърчови коледни дръвчета са от природния парк Айфел, в близост до Бон.

До 80-те години на миналия век коледните дръвчета в Германия са били отпадъчен (вторичен) продукт на горските стопанства - иглолистните гори са били прореждани, за да могат дърветата да се развиват правилно. През последните три десетилетия обаче този модел е напълно изоставен и днес почти всички продавани в търговската мрежа коледни дръвчета са от специални горски разсадници. Официално те се водят горски площи, а не обработваеми земи.

Внос от Грузия

Годишно в Германия се продават по около 45 милиона коледни дръвчета - основно Кавказки ели. Семената за отглежданите в Германия култури идват от планината Кавказ. Грузинските работници, които събират семената за разсад, се катерят, често пъти необезопасени, до стигащите понякога до понякога до 60 метра високи ели. Нерядко се стига и до смъртни случаи, при това заплащането не е особено високо. Тези хора поемат огромен риск за малко пари.

Решението на този проблем преминава през промяна в културата на пазаруване и се нарича "FairTrade" /честна търговия/. В Германия постоянно расте броят на потребителите, готови да платят повече пари за даден продукт - като мярка срещу експлоатацията на труда в развиващия се свят.

През 2013 година в Германия са продадени продукти със съответния "FairTrade"-сертификат за над 500 милиона евро - увеличение с 23% спрямо предходната година. Ако се върнем към коледните елхи, през миналата година германците са закупили 80 хиляди коледни дръвчета, носещи етикета "Fairtrees". Все още тези продажби са относително малко, но до няколко години експертите очакват те да достигнат пазарен дял от десет и повече процента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    0 0 Отговор
    А защо трябва да има дърво и то мъртво?
  • 2 Бай

    0 0 Отговор
    Защото тези, които взимат мъртво дърво са мъртви души !
  • 3 миседниш накура

    1 0 Отговор
    аз пък си имам коледни палми,догодина ще си купя и коледна маймуна