5 Януари, 2015 13:11 3 227 0

Как да се разтоварим от голямото преяждане по празниците

  • диета-
  • преяждане-
  • празниците-
  • начин на живот-
  • излишни килограми-
  • закуската-
  • месото-
  • енергия

Започнете да мислите за това не като за диета, а като за начин на живот и позитивите, които бихте получили от него

Калорийната амнезия, обхванала ни по време на празниците, трябва да приключи и да помислим как да влезем във форма, като се отървем от натрупаните излишни килограми. 65% от жените си обещават, че след Нова година започват диета, съобщават от компания foodpanda. Но когато настъпи този момент, всички се нуждаем от нещо повече от добри намерения, за да започнем да се храним правилно. Всяка цел е достижима, стига да не се впускаме в крайно лишаване от храна, защото това стресира допълнително нашия организъм. 

Като за начало си поставете реалистични очаквания. Свалянето на 7 килограма за 10 дни е нездравословно, трудно постижимо и без положително влияние върху цялостния организъм. За да сте сигурни, че може да задържите свалените килограми, си определете за цел смъкването по 2 кг на седмица. Започнете да мислите за това не като за диета, а като за начин на живот и позитивите, които бихте получили от него - повече енергия, по-малко излишни килограми, повече самочувствие и увереност.

Никога не пропускайте закуската. Тя засилва метаболизма и ви дава енергия, необходима за начало на деня. Започнете с нискомаслено мляко, плодове или пълнозърнести храни. Хранете се често. Не трябва да минават повече от 4 часа, без да сте поели храна. Дългото гладуване ще доведе до преяждане в късните часове на деня, когато всяка калория се лепи на тялото. Стремете се да ядете по пет порции плодове и зеленчуци дневно, като ги комбинирате с фибри за допълнителна енергия.

Експертите съветват през първата седмица да изключите месото, освен рибните деликатеси. След това включете пилешко или телешко без мазнини. За да ви бъде по-лесно, може да си направите график на хранене по цветове. Всеки ден консумирайте храни, които са в една цветова гама. Например в понеделник бъдете на жълти храни - лимони, златни ябълки, круши, царевица...

Задължително включете 30 минути спортна активност всеки ден. Тичайте, ходете пеша, качвайте стълби. Това подобрява работата на сърдечно-съдовата система, съня и метаболизма.

Забравете за газираните напитки и всички подсладени сокчета. Може да съдържат само 300 калории, но те със сигурност ще се натрупат. Пийте много вода, минимум по 8 чаши дневно. Тя е евтина, без мазнини и закалява тялото.

Следвайте тези съвети, но не действайте екстремно. Никой не е казал, че трябва да се лишите от любимите си лакомства, за да влезете във форма. Изберете си един ден, в който да си позволите пица, паста или шоколад. Консумирането на любими храни помага намаляването на теглото да бъде по-приятно и да не се чувствате лишени. Като се наслаждавате умерено на тези изкушения, ще бъде по-лесно да се придържате към здравословен и балансиран хранителен режим през повечето време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА