Last news in Fakti

28 Януари, 2015 13:49 1 659 1

Одобриха плана за имунизации срещу рака на шийка на матката

  • инжекция-
  • рак-
  • матка-
  • девойки

Новата схема на приложение ще доведе до освобождаване на финансов ресурс в рамките на утвърдения бюджет

Правителството одобри промени в Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012-2016 г., с които се разширява целевата група на подлежащите на имунизация по програмата, като се включат и 13-годишните момичета.

Преминава се и към двудозов режим на провеждане на имунизационната схема, което съответства на настъпилите през 2014 г. промени в кратките характеристики на двете ваксини, използвани за профилактика срещу човешки онкогенни папиломавирусни инфекции, уточняват от пресслужбата на правителството.

Новата схема на приложение ще доведе до освобождаване на финансов ресурс в рамките на утвърдения бюджет по изпълнение на Програмата и ще се даде право на родители, пропуснали възможността да имунизират дъщерите си, или родители, променили мнението си за ползата от профилактичната имунизация, да се възползват от безплатната имунизация.

Необходимите средства за изпълнението на Програмата са за сметка на утвърдения бюджет на Министерство на здравеопазването. Запазва се механизмът на финансиране на разходите за ваксини и дейността по поставянето им от Националната здравноосигурителна каса чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването.

С приемането на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012-2016 г., страната ни изпълни препоръките на СЗО за включване на ваксинацията срещу HPV в Националните стратегии за контрол на рака на маточната шийка и стана 24-ата държава в Европа, която осигури публични средства за имунизация срещу HPV, като се запазва препоръчителният характер на профилактичната имунизация. Постигнатият имунизационен обхват със завършена имунизационна схема от три приема на профилактична ваксина, отчетен към броя на подлежащите момичета от целевата група и отразен в проценти, е 24% за 2013 г. и 17,7%за десетте месеца на 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Драги родители.. преди да подложите децата си на нещо което някои хора наричат "Доброволен геноцид" проверете за отзиви от други държави които са прилагали подобна ваксина на децата си и ще разберете колко смъртни случаи има на деца след ваксинирането им. А за въпросната ваксина има много твърдения, че дори не е доказана нейната ефективност!
    Все пак това е въпрос на избор и всеки сам преценява, но не се доврявайте сляпо на всичко което ви кажат, че е добро.