20 Април, 2015 11:04 5 797 4

След ухапване от кърлеж - антибиотик

  • кърлеж-
  • ухапване-
  • антибиотик-
  • тодор кантарджиев

След всяка разходка в парка, майките трябва да проверяват децата, а когато сме сред природата, трябва да проверяваме себе си, съветва проф. Тодор Кантарджиев

След ухапване от кърлеж - антибиотик - 1
Снимка: Нова телевизия

„В случай на ухапване от кърлеж, най-важното е той бързо да бъде свален от кожата. Колкото по-малко стои кърлежът на човешкото тяло, толкова по-добре”, коментира по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„След всяка разходка в парка, майките трябва да проверяват децата, а когато сме сред природата, трябва да проверяваме себе си. По-хубаво е да сме с дълги панталони и чорапи”, съветва той.

„Сами можем да махнем кърлежа с пинсета, ако се скъса хоботчето, то се вади с чиста игла. Не трябва всеки път да ходим на лекар, ако имаме кърлеж, можем сами го извадим”, подчерта той.

Когато човек види кърлеж на себе си, махне го, дезинфекцира място, трябва да се приеме антибиотик заради бактериите, които се пренасят от кърлежите. За децата – макролиден антибиотик, за възрастните – тетрациклинов антибиотик, но личният ни лекар трябва да каже какъв точно антибиотик.

Той препоръча преди да излезем на разходка да използваме репелент. Много важно е любителите на кучетата да направят нещо за своите кучета, а и за бездомните, подчерта проф. Кантарджиев.

„Неприбраната реколта направи така, че имаше много плъхове и мишки. Още януари месеца се повиха първите случаи на туларемия. Това е инфекциозно заболяване, което се предава основно от кърлежите, но беше почти изчезнало. В последните 10 години имахме по 1-2 случая на година. Досега имаме 16 случаи, имаме случаи в Пловдив, Бургас, Стара Загора, Ямбол. И наводненията, и дъждовете са опасни. Увеличава се броят на мишките, на плъховете и оттам - броят на кърлежите”, коментира проф. Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zlati zlatistia

    0 0 Отговор
    men kato me uhape karlej dokato sam pri ovcite si piem rakia i mezim i sam ok
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    А мен като ме ухапе, викам жената и тя като го погледне , кьрлежьт получава инфаркт и си умира ! ))))

    Коментиран от #3

  • 3 Zlati zlatistia

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    tolko li strashna tvoita bulka
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор
    И да те ухапе кърлежа-ще мине.Лошото е ако те хапе щъркела,щото си е доживот!