Last news in Fakti

22 Април, 2015 14:36 2 376 0

Психолог ще консултира пациентите в болница

  • психолог-
  • консултира-
  • пациенти-
  • болница

Хората са заявили, че биха желали да могат да разговарят с компетентно лице по време на болничния си престои, с което да споделят как се чувстват емоционално и да бъдат посъветвани как да избегнат стреса

От нова консултативна услуга от психолог вече могат да се възползват всички пациенти, които се лекуват в УМБАЛ „Софиямед“, съобщиха от болницата.

Тя се въвежда след специално анкетно проучването сред пациентите на болницата, които са коментирали при изписването си, че биха желали да могат да разговарят с компетентно лице по време на болничния си престои, с което да споделят как се чувстват емоционално и да бъдат посъветвани как да избегнат стреса.

„Обикновено в стресова ситуация човек трудно може да се адаптира и то за сравнително краткото време, което предполага например една хоспитализация, свързана с каквато и да било хирургична или друга интервенция. Но има и друг момент, не малко хора изпаднали в подобна ситуация мобилизират целия си потенциал и проблемът идва по-късно, тогава, когато стресът отмине. Но определено дори и пациент, който се оперира планово от херния може да има нужда от психологична помощ, защото и той изпада в състояние на стрес – нова, болнична обстановка, операционна, лекари. Така че и тук ние-професионалистите сме насреща, ако възникне подобна нужда. Важно е роднините на починал пациент също сами да осъзнаят ползите от подобна консултация, тъй като в такива свръх стресови ситуации психиката реагира понякога и по непредсказуем начин“, коментира Ивана Генова - един от психолозите, които вече осъществяват консултациите.

Важно е хората да търсят помощ или информация от специалист навреме, а не да чакат симптомите да се задълбочат и да доведат до по-сериозни заболявания на психиката. Да не се информират единствено от форумите,а от специалистите.

До момента подобни консултации от психолог в УМБАЛ „Софиямед“ се предлагаха основно на пациентките от АГ Клиниката, поради нарастващия брой на родилките, търсещи компетентна помощ при първи симптоми на следродилна депресия. От новата услуга за психологично консултиране вече могат да се възползват всички пациенти на лечебното заведение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА