29 Април, 2015 02:30 9 490 0

Възрастни забравиха болките в краката след лечение с нова апаратура

  • възрастни-
  • забравиха-
  • болките-
  • краката-
  • лечение-
  • нова-
  • апаратура

За първи път беше използван безвреден въглероден двуокис вместо йоден контраст с помощта на първия в света автоматичен инжектор

След лечение с нова за България апаратура, двама мъже и една жена на над 70-годишна възраст вече чувстват краката си като нови - без нетърпими болки, изтръпване и слабост -  страдания, които са ги мъчили през последните няколко години и са им пречили да изминават дори кратки разстояния, съобщиха от старозагорската Болница „Тракия“.

Преди около месец единият от пациентите преминава на кардиологичен преглед при инвазивния кардиолог д-р Михаил Михалев, който забелязва затрудненото му придвижване и назначава ангиографско изследване на съдовете, кръвоснабдяващи долните крайници.

Установява стеснение на двете т.нар. илиачни артерии в коремната кухина, от които започват артериите към крайниците. Последствията са болки в краката, изтръпване, схващания и слабост.

„Това е често срещан съдов проблем, който повечето възрастни хора смятат за нерешим и го отдават на напредналата си възраст или други причини. Когато е правилно диагностициран, подобен проблем е лесно решим и то по неоперативен път“, казва д-р Михалев.

Лекарите предприемат инвазивно лечение на стеснените илиачни артерии, ползвайки предимствата на последния модел ангиографски апарат, като разширяват стеснението с медикаменто излъчващ балон. Пациентът обаче страда от бъбречна недостатъчност и хипертония – заболявания, които възпрепятстват ползването на стандартно контрастно вещество на йодна основа. Затова лекарите включват в процедурата първия в света автоматичен инжектор Angiodroid, с който засега в България разполага единствено болницата.

Angiodriod инжектира като контрастно вещество медицински обработен въглероден двуокис. Газът е много по-лесен за употреба от лекарите и напълно безвреден за пациентите, на които се „спестяват“ задължителните възстановителни процедури, когато се работи с йоден контраст. С помощта му в болницата успешно са лекувани периферни съдови заболявания при още двама пациенти – мъж и жена на над 70 години, които вече не изпитват болки и дискомфорт при ходене.

Предимствата на автоматичния инжектор бяха демонстрирани от д-р Борислав Борисов, шеф на „Инвазивна кардиология“ и доц. д-р Димитър Петков, дм, началник на „Съдова хирургия“ по време на работна среща на 16 април с участието на утвърдени инвазивни кардиолози и съдови хирурзи от цялата страна, сред които проф. Марио Станкев - национален консултант по съдова хирургия и доц. Васил Червенков - председател на Българското дружество по съдова хирургия.

В презентацията с жива видеовръзка между ангиографската и конферентната зали се включиха инж. Лука Монти - продуктов мениджър за Angiodroid, а приветствие и коментар от Италия към участниците в срещата се включи г-н Томас Билардо - търговски мениджър на компанията. Болницата получи като подарък видеоконферентната система One View X, която позволява на консултанти от цял свят да се включват в реално време по време на процедурите.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА