Last news in Fakti

6 Септември, 2011 10:30 1 689 0

В болница и за 1 ден

  • болница
В болница и за 1 ден - 1
БГНЕС

В болниците да има дневни стационари, предвиждат промени в Закона за лечебните заведения. Това означава, че по клинични пътеки за лечение на по-леки диагнози престоят на пациентите в болница ще бъде съкратен до един ден.
Това обясни здравният министър Стефан Константинов, цитиран от БНР. Според него, това ще е удобство за пациентите, на които няма да се налага да нощуват в болница, и същевременно ще е икономически изгодно за самите болници, които няма да поддържат излишен персонал.
Съвременната медицина се развива, появяват се нови методи, много от тях наблягат точно на ефективността на бързото лечение и ние не трябва това нещо да го спираме с административни методи, допълни Константинов. Това е възможно например при операция на катаракта (перде) и други очни заболявания, при урологични процедури, дори при химиотерапия, обясниха от Министерството на здравеопазването. За да има яснота обаче, министър Константинов е възложил на националните консултанти до дни да предложат списък с диагнозите, които потенциално подлежат на такъв тип кратко лечение.
Клиничните пътеки обикновено имат минимален престой от 3 дена, 5 дена, 7 дена. Естествено, че и в момента има много такива случаи и болниците не се съобразяват с това нещо и пускат пациентите да са вкъщи, а ги водят в болниците. Когато мине Здравната каса на проверка казва: „А, тук има хора, които се водят на лечение, а в момента не са в болниците и ние ще ви накажем, защото вие източвате Здравната каса. Аз мисля, че трябва да престанем да се лъжем един друг и да залагаме на подобни ограничителни начини, обясни министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА