6 Септември, 2011 16:20 2 365 0

Топ 10 храни за здрава коса

  • коса-
  • сащ

Тайните на красивата коса не са съвсем разгадани от учените, но поне знаем някои храни, които са полезни, за да изглежда прическата ни красива, лъскава и здрава, съобщава телевизия „Фокс Нюз“. За някои мъже плешивостта може и да не е чак толкова лоша, но със сигурност, ако искате да се почувствате по-млади, то здравата и красива коса ще е от значение.

 

Сушени сливи

Това са едни от малкото не-животински храни, които са източник на желязо. А то пък помага срещу косопад, изтъняване, загуба на цвета и накъсване.

 

Грах

Не го възприемаме като суперхрана, но може би е време да се замислим. Грахчетата са много добре балансирана храна, предлагат доста голям брой витамини и минерали, при това в разумни количества. Съдържат и ценните за косата желязо, цинк и витамин В.


Скариди

Тези морски дарове са не само вкусни, но и полезни. Те са отличен източник за витамин В12, желязо и цинк, които са ключови срещу косопад.


Овесени ядки

Овесените ядки съдържат достатъчно фибри, които са полезни и за сърцето, но и цинк, желязо и омега 6 мастни киселини. Последните оказват много позитивно въздействие върху кожата и растежа на косата.


Фасул

Чудесен източник на протеин. Проучвания показват, че недостигът на протеини може да доведе до загуба на коса и изтъняване. В миналото именно косата е била начин за откриване на липсата на протеини.


Орехи

В орехите има най-много омега 6 мастни киселини, както и богато съдържание на цинк, желязо и витамини – В1, В6 и В9. Тези ядки съдържат и протеини, както и малко селен.


Тиквени семки

Също като орехите, и тиквените семки са заредени с доста хранителни вещества, които са добре дошли за косата си.


Яйца

Може да не вярвате, но яйцата могат не само да увеличат космите по главата, но и по тялото ви. Това е така, защото яйцата са богати на хранителни продукти, благодатни за косата – протеини, витамин В12, В 7, цинк и други.


Телешки дроб

Може и да не смятате, че телешкият дроб има място в добре балансирана диета за косата, но не може да се пропусне фактът, че 30 грама от него ви дават три пъти повече от нужното дневно количество витамин В12. Както и протеин, други витамини, желязо, цинк и биотин.

 

Сардини

Те съдържат изложените по-горе ценни за косата съставки, както и омега 3 мастни киселини и витамин В12. Важният витамин Д също е наличен. Така че когато стане дума за здрава коса, сардините са най-добрите приятели на човека.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА