Last news in Fakti

3 Юни, 2015 07:29 2 254 0

6 основни грешки в кухнята

  • кухнята-
  • грешки-
  • хранителни натравяния-
  • готвене

... или защо възникват голяма част от хранителните натравяния

Основна причина за хранителните натравяния са инфекциите, които по един или друг начин проникват в хранителните продукти и ги правят вредни за употреба, пише здраве.бг. По различни причини лятото е сезонът, в който натравянията в следствие на употреба на развалена храна са най-чести.

Грешка 1: готвите и ядете полусурово месо и морски продукти

Тези храни са истински рай за опасните бактерии, които могат да бъдат унищожени само ако следваме строгите правила за готвене. За да сте сигурни в безопасността на месото, външната температура на бифтека и свинското по време на тяхното приготвяне трябва да достига 70 и повече градуса, на телешкото и агнешкото – над 75, а на птичето месо – над 80 градуса. При пробождане на месото с вилица то трябва да отделя само светло-златист сок.
Рибата не трябва да залепва за вилицата и трябва да не бъде прозрачна. Скаридите се варят докато станат розови и здрави, а мидите и стридите трябва да бухнат и да помътнеят (за около 4-6 минути варене).

Грешка 2: недоварените яйца

Кокошите и другите яйца са идеална среда за развитието на причинителите на салмонела. Затова най-добре забравете за рохките яйца!
Яйцата трябва да се варят поне 5 минути, бърканите да се готвят докато изчезне прозрачния белтък, а омлетът - 7-8 минути.

Грешка 3: съхраняване на храната при стайна температура

Става дума за храната, която сте забравили да приберете в хладилника. Ако в суров вид картофите, зеленчуците и т.н. могат да се съхраняват извън доста дълго време, то след сготвянето им задължително ги поставяйте в хладилника, най-добре в съд с капак.

Грешка 4: недобре измитите плодове и зеленчуци

За да се предпазите от патогенните микроби, трябва внимателно да измивате преди ядене плодовете и зеленчуците. Това особено се отнася за кореноплодните. Земята, в която те са израснали, е средата, в която се развиват и много бактерии.

Грешка 5: консервите са направени, за да се съхраняват дълго време

Да, но само при строго определени условия: на студено, тъмно и сухо място. Изхвърлете ги, ако вече са замръзнали (през зимата на балкона), ако са с издута капачка или са се деформирали и са се покрили с ръжда.

Грешка 6: вакуумната опаковка не е гаранция за дълга годност

Кренвиршите, колбасите, месните и рибните изделия във вакуумна опаковка могат да се съхраняват в хладилника не повече от една седмица. Ако не можете да ги изядете, поставете ги във фризера. Ако опаковката е отворена, срокът на годност е не повече от 3-4 дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА