7 Септември, 2011 12:47 2 326 0

България – нов рай за холивудските суперпродукции

  • филми-
  • българия-
  • холивуд

В полите на София, простиращото се на 75 акра ново филмово студио скоро ще привлече „тежки“ холивудски звезди като Силвестър Сталоун, Мики Рурк, Брус Уилис и Арнолд Шварценегер. Ешкън-звездите ще се съберат в Ню Бояна на 19 септември, когато започват снимките на втората част на хитовия филм „Непобедимите“ (“The Expendables“). За столичната снимачна площадка в Бояна, която се оказва рай за високо бюджетни холивудски продукции, пише американският вестник „Лос Анджелис Таймс“. Екшънът събра приходи от 275 млн. долара, а продължението му ще струва около 100 млн. долара. Това е поредната скъпа продукция, която се снима във филмово студио Ню Бояна, превърнало се в предпочитана дестинация в Източна Европа за продуцента Ави Лърнът, откакто компанията му „Ню Имидж“ придоби комплекса през 2006 г.

„Това е най-малко скъпата страна в Източна Европа за снимки“, казва Лърнър, който е известен с това, че обикаля цял свят, за да подбере най-евтиното и подходящо място за създаване на филми-касоразбивачи. Той е снимал в Израел, ЮАР и Канада. Дори построи огромно студио в Луизиана.

Компанията вложи огромни средства, за да модернизира филмовото студио в София, което е бивша държавна собственост. През комунистическата ера от там са излизали 25 филма годишно, но след краха на бившия режим нещата тръгват надолу. Сега в Ню Бояна работят над 100 души. Има декори на цели улици в Махнатън и на Древния Рим с колизеума.

Досега компанията ползваше студиото за десетки филми с не толкова големи финансови възможности, но след „Непобедимите 2“, през март у нас ще се снима и „Херкулес“ „Непобедимите 2“ ще се снима още в Москва и Париж, а в актьорския състав влизат и Чък Норис, Жан – Клод Ван Дам и Джон Траволта.

Въпреки липсата на данъчни стимули и срещайки конкуренцията на Унгария и Чехия, които предлагат данъчен кредит и опитни технически работници на сравнително ниска цена, Дейвид Варод, който е изпълнителен директор на „Ню Бояна филмс”, настоява, че снимането в България е с 40% по-евтино от другите източноевропейски държави, както и до 80% по-евтино от САЩ. Той допълва, че в България минималната надница на работниците е наполовина на тази в Чехия и Унгария.

„Цената на труда е основната разлика“, казва Варод, цитиран от вестника.

България може да се превърне дори в още по-акрактивна дестинация за кинодейците и продуцентите, ако позволи данъчни кредити за правенето на филми, което се очаква да стане догодина, според Националния филмов център.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА