Last news in Fakti

16 Юни, 2015 01:30 4 173 0

Как лекарите се грижат за здравето на своето сърце?

  • лекарите-
  • грижат-
  • здравето-
  • сърце

Спорт, здравословно хранене и полезни мазнини намаляват сърдечната възраст с от 5 до 10 години

Питали ли сте се някога как лекарите се грижат за сърдечното сиздраве? Близо 100 специалисти, взели участие в Десетия национален конгрес по хранене, провел се наскоро, дадоха отговор на този въпрос.
По време на форума беше проведено специално проучване, което разкри любопитна информация за хранителните навици сред диетолози, общопрактикуващи лекари и експерти и как те се грижат за здравето на сърцето си. 

Според 91 % от анкетираните специалисти, най-ефективната промяна в начина на хранене с цел намаляване на сърдечно-съдовия риск е замяната на наситени и транс мазнини с полиненаситените мазнини Омега 3 и 6. 86,3  % от запитаните посочват здравословното хранене и избягването на вредни храни като най-важното правило в превенцията на сърдечни болести, следвано от физическа активност и спорт, както и прекратяване на тютюнопушенето. 91.5 % споделят, че предпочитат да консумират източници на ненаситени мазнини като риба, растителни масла и мек трапезен маргарин, вместо наситени мазнини от животински произход, тъй като те увеличават нивата на лош холестерол в кръвта. Според дадените отговори, анкетираните експерти избират да консумират качествени меки маргарини. Най-големият „грях“, който лекарите си позволяват в храненето си (33 %) са сладкиши и захарни изделия.

След като споделиха как се грижат за сърдечното си здраве,експертите изчислиха възрастта на сърцето си с помощта на специално онлайн приложение, препоръчано от Световната сърдечна федерация. Те попълниха кратки данни за физическото си състояние като ръст, тегло, вредни навици и стойности на кръвното налягане, на базата на които бе изчислена приблизителната възраст на тяхното сърце. Оказа се, че повечето специалисти по хранене и диететика имат с от 5 до 10 години „по-младо“ сърце в сравнение с тяхната биологична възраст, което се дължи на правилата, които те спазват в ежедневната грижа за сърдечно-съдовото си здраве.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА