Last news in Fakti

16 Юни, 2015 03:30 6 852 5

Орехите "предпазват” от ранна смърт

  • орехи-
  • болести-
  • смърт-
  • изследване

Учените заявяват, че няма полза за фъстъченото масло, което е с високо съдържание на сол и транс мазнини

Яденето на половин шепа орехи всеки ден може значително да намали риска от ранна смърт, показва холандско проучване, цитирано от Би Би Си.

Предишни изследвания вече са доказали, че има връзка между ядките и здравето на сърдечносъдовата система, но това е първото изследване, което дава поглед над специфични ядки и болести.

Изследователи от университета в Маастрихт са открили по време на 10-годишните си проучвания, че има 23% по-малък шанс за ранна смърт при хора, които ядат най-малко по 10 грама орехи или фъстъци на ден.

Учените заявяват, че няма полза за фъстъченото масло, което е с високо съдържание на сол и транс мазнини.

Повече от 120 000 мъже и жени, на възраст от 55 до 69-годишна възраст, предоставяли данни на учените относно начина си на живот и хранителните си навици през 1986 г. 10 години по-късно учените проследили смъртността при тези холандци и установили, че рискът от преждевременна смърт в резултат от  рак, диабет, дихателни и невродегенеративни заболявания е по-нисък сред тези, които ядяли орехи.

Проф Пийт ван ден Бранд, ръководител на изследването, публикувано в "Интернешънак джърнал оф епидемиолоджи", заяви: "Забележително е, че се наблюдава значително по-ниска смъртност при хората, които консумират по най-малко 15 грама ядки или фъстъци средно на ден."
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чича ви

    1 0 Отговор
    Той е полезен и хипофизата, не напразно формата му е с вид на мозък. Полезно нещо е орехът.

    Коментиран от #2

  • 2 Наемодател

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чича ви":

    Скив са, всяко нещо е полезно в някакви граници! Да си карам Мерцедеса от 2009 също е полезно, щото ме разтоварва от стрес. Да си взема хубава водка и то ме разпуска, пък и подхранва и дезинфекцира. Да преспя със сгодна женичка, а жената да не чуе - това как гони токсини и връща младостта, да знаеш!

    А най-обичам като на 25-то число идват да ми носят наемите и пред мен накуп 15 хил. български левчета -кеф ти да си запалиш цигара-две, кеф ти да се снимаш с тях, кеф ти да си гледаш животеца. И кой знае какви харчове като няма, щото съм скромен, ето ти мощен антиоксидант и удължител на живота!

    Вече съм пенсионер и от десет години друго не бачкам :-)!

    Коментиран от #3

  • 3 mediator37

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Наемодател":

    Е сега ме комплексира с тия наеми.
    Но иначе си прав. Защо богатите живеят по-дълго ? Ами просто е - защото паите им дават спокойствие за утрешния ден. Не само защото пият фрешове, ядат гурме и органик здравословна продукция. Най-важното са нервите и вярата в утрешния ден.

    А иначе ореховата кампания почва чак на 10 септември, не е ли раничко за рекламни статии.
  • 4 ТЖивков

    1 0 Отговор
    Миличък - с какво лично ти си долринесъл за да имаш такива приходи?Това че си реститут не влошава ли психиката ти ? Как ще обясниш внезапната смърт на крал Хюсеин /ако знаеш кай е/,който беше "малко" по богат от теб?

    Коментиран от #5

  • 5 Наемодател

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТЖивков":

    Предполагам, мен питаш! Ами, имам приходите ежемесечно от здрава работа, но работа с главата, а не с краката! Наемам имота и го отдавам под наем, наемам имота и го отдавам под наем, сещаш ли се?! Дългосрочен договор за наемане и аз го преотдавам, само че на дребно - едната стая за този, другата за онзи... Студенти, чужденци, семейства на екскурзия. И като сметнеш, добрият мениджмънт носи пари - защото наемите се плащат предварително за следващия месец. Ако не може да си плати, си тръгва! Договор за управление на имот - това е. Собственикът има сигурни приходи всеки месец, аз също, но работя пряко с наемателите.

    Е, умножи операцията по двадесет имота, а може и да ги направиш тридесет-четиридесет, и тогава се питай възможно ли е! Резервираш стая днеска - дай петдесет-сто лева и утре преди десет часа се изнасяй! Имуществото е застраховано, какво повече?!

    За краля нямам представа, но съм дълбоко уверен, че никой не е умрял от броене на собствените си пари, а че е великолепен антистрес-фактор го доказват и добрите ми показания при лекаря. То няма за какво да се ядосаш, вярваш ли? Спокойствие и си гледаш живота без притеснения!