Last news in Fakti

18 Юни, 2015 19:31 784 0

Болниците не отделят пари за инвестиции

  • болници-
  • разходи-
  • приходи-
  • инвестиции

Държавните лечебници имат по-големи приходи, разходи и задължения от частните

Българските болници харчат средствата си основно за текущи разходи и почти никакви пари не отделят за инвестиции. Държавните лечебници имат по-големи приходи, разходи и задължения от частните. Това показва независим анализ на финансовия показател на болниците за периода 2006-2013 година, представен в рамките на Икономическия форум за Югоизточна Европа, който се проведе в четвъртък в София. Тези данни обаче бяха оспорени от присъстващите болнични мениджъри, предаде БНР.

В учебниците по финанси за лечебни заведения има едно златно правило, че разходите за възнаграждения в едно лечебно заведение трябва да не са повече от 40%,  иначе то губи пари, обясни анализаторът Живко Иванов.

Според болничните мениджъри тази дискусия не може да стъпи на реални данни. Те заявиха, че няма болница в България с по-малко от 65% разходи за персонал, въпреки че данните са извадени от Търговския регистър.

Въпросът дали тогава болниците лъжат в отчетите си остана без отговор. Той беше подминат и от зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, който реши да пропусне тази дискусия, и обясни: Нещата са натрупвани с години и ще бъде много трудно за една година те да бъдат решени, но основните насоки, в които ние се стремим да развием реформата в здравеопазването, е лечението на самия пациент.

Беше посочено, че за периода 2009 – 2013 г. е налице ръст на частните болници в България, докато държавните и общинските остават константни. Към края на 2013 г. вече имаме 375 болници, като ръстът се дължи на отварянето на нови специализирани и многопрофилни болници, сочи анализът.

За посочените четири години приходите на лечебните заведения са нараснали с 300 милиона лева на годишна база, като ръстът се дължи основно на държавните и частните, докато при общинските има леко изоставане.

Официалното доплащане от страна на пациентите в болниците годишно е между 300 и 450 милиона лева, отчетено на каса и отразено в публичните отчети на лечебните заведения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА