Last news in Fakti

9 Септември, 2011 15:07 761 0

Дянков: Парите от НЗОК в резерва са непокътнати

  • софия-
  • симеон дянков-
  • нзок

БСП и ДПС напомни, че може да сезира Конституционния съд по темата.
Резервът на здравната каса е част от фискалния резерв и винаги е бил такъв, независимо дали е депозиран по сметки на здравната каса или по сметки на републиканския бюджет, заяви Дянков. Той подчерта, че правителството използва резерв единствено и само за финансиране в рамките на разчетите по закона за държавния бюджет.

Отхвърлен беше проектът на БСП и ДПС за цялостна разбивка на фискалния резерв.
.
"Понеже изпълнението на Бюджет 2011 върви по план, той е в сила и за предвидения праг за фискалния резерв. Следователно резервът на здравната каса като неизменна част от фискалния резерв си е там и с други думи парите са непокътнати. Те не са били използвани за други нужди", поясни министърът на финансите.
Никога не е имало повече пари за здравеопазване отколкото в бюджета за 2011 г, каза още Дянков.

Близо година, след като решихте да използвате парите, събирани от българските граждани за здраве за запълване на дупки в бюджета, нашите опасения се оказаха факт, обяви Мая Манолоова от БСП. Хората бяха демотивирани да плащат здравните си осигуровки и вече близо 2 млн. българи не са осигурени и реформа в здравеопазването няма, защото няма пари за нея, уточни тя.
За липсата на реформа в здравеопазването и пари за нея говориха и депутатите Пламен Орешарски (БСП) и Хасан Адемов (ДПС)

В отговор на тези обвинения Дянков обяви, че в най-добрата във финансово отношение за Европа България 2008 г. тройната коалиция е отделила 2.831 млрд. лв. за здравеопазване, а през кризисната 2011 г. средствата са 3.251 млрд. лв. По думите му парите тази година са повече и като процент от БВП в сравнение с 2008 г.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА