Last news in Fakti

12 Септември, 2011 10:56 3 697 0

Марихуаната не водела до затлъстяване

  • марихуана-
  • затлъстяване-
  • килограми-
  • изследване-
  • учени

Това не означава, че помага за сваляне на килограми, уточняват учените

Марихуаната не водела до затлъстяване - 1
Поле с марихуана

Всички пушили марихуана знаят, че тя води до желание да се яде всичко, попаднало наблизо, но изследване на френски учени показа, че използващите лекия наркотик всъщност имат по-малки шансове да качат килограми.

Изследването се основава на данните от над 50 хиляди възрастни от САЩ. Само 14 до 17% от тези, които пушели марихуана поне три дни в седмицата са страдали от затлъстяване, съобщиха изследователите, ръководени от френския психиатър Ян Льостра. В сравнение с тях, сред въздържащите се от наркотика, процентът на затлъстелите е достигал 22 до 25%.

"Първоначално мислехме, че сме направили грешка", заяви Льостра. След няколко проверки обаче резултатът се е потвърдил. "Това е само предварителен резултат и не значи, че марихуаната помага за сваляне на килограмите. Но може в нея да има компонент, който помага".

Изследването е публикувано в American Journal of Epidemiology, като се основава на две изследвания. В едното са участвали 43 хиляди души, а в другото са обобщени данните от 9300, от които 4-7% са пушели марихуана поне три пъти седмично. Дали освен това са пушели и цигари не е оказало влияние на изследванията. Изследователите още не са проучили дали те са следвали различен режим на хранене и физически упражнения.

Почти 16 милиона жители на САЩ са използвали марихуана през 2010.

Информация на БГНЕС
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА