Last news in Fakti

12 Септември, 2011 21:38 6 017 0

Опасната мъжка суета

  • суета-
  • здраве
Опасната мъжка суета - 1
Грижата за тялото става все по-важна за днешните млади мъже

 

Стремежът към перфектно тяло се превръща в мания за все повече мъже. Мнозина са готови да поемат значителни рискове, само и само да са най-прекрасни. Манията вече си има и име - "Комплексът на Адонис", съобщава Дойче веле

Слаби, мускулести и в отлична спортна форма - така искат да изглеждат днешните мъже. За да го постигнат, са готови да взимат и хранителни добавки, които могат да бъдат опасни за здравето. Други пък стават жертва на смущения в храненето, които до момента засягаха само жените.

Променените с времето идеали за красота и тегло поставят особено по-младите мъже под огромен натиск по отношение на външния им вид. Както сочат междувременно фактите - 10 до 15 процента от пациентите с анорексия и булимия са мъже. Жените често стигат до тези проблеми поради това, че обичат да си "помагат" със слабителни средства. При мъжете причината е свързана със спорта. Спортните им амбиции нерядко водят до крайности, включително и дотам, че вече да не могат да се занимават със спорт.

Тялото като фикс-идея

Някои младежи стават жертва на заболяването много рано, още преди пубертета. Едни искат просто да са по-слаби, други - да постигнат повече в спорта. "Факт е, че съществува риск, особено за младите в или преди пубертета, тъй като намаляването на теглото се свързва с повишаване на постиженията в спорта. Ако тежиш по-малко, си по-бърз и гъвкав, т.е. в началото ефектът е положителен. Което обаче може да се превърне в решаващ фактор за заболяването от анорексия" - казва експерт от клиниката за детска и младежка психиатрия в Аахен.

Първоначално младежите искат да свалят само 2-3 килограма, но бързо привикват към отслабването и променят хранителните си навици. А на родителите често не им остава друго, освен да влязат в ролята на безпомощни наблюдатели.

Все пак има и други, съвсем не толкова драматични проявления на Адонисовия комплекс. Много младежи тренират почти ежедневно във фитнес-студия, но не се интересуват от трупането на мускули. Техен идеал е слабото, добре тренирано тяло. Техен пример е Дейвид Бекъм. Британецът е символ на стила, харесван от днешните младежи. Факт е, че той е сред най-популярните рекламни лица днес.

Рекламите, разбира се, оказват и обратно въздействие: онези, които не изглеждат като Дейвид Бекъм например, започват да се чувстват все по-неудовлетворени от собственото си тяло и вида си. Внушава им се несъзнателно,  че който иска да има успех в днешно време, трябва да е слаб. Елегантното тяло се съизмерява с дееспособността и самоконтрола - преуспяващият мениджър е слаб и така доказва, че е способен да се контролира.

Делникът на бъдещия Адонис

Михаел Зауер от Висшата спортна академия в Кьолн знае, че грижата за тялото става все по-важна за днешните млади мъже. Той разяснява на младежите рисковете и страничните явления при приемането на препарати, формиращи мускули. В същото време пазарът за легални хранителни добавки процъфтява. Те могат да се купят във всяко фитнес-студио, а с тях непременно трябва да се внимава, тъй като се срещат и опасни ментета.

Има и младежи, които се стремят към тялото-мечта чрез диети. Те отдавна не са само женски приоритет. Много белтъчини, по-малко въглехидрати, почти никаква мазнина - това са храните, включени в менюто на бъдещия Адонис. А паралелно с интензивните занимания с фитнес границата може много лесно да бъде прескочена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА