Last news in Fakti

11 Октомври, 2015 20:47 24 313 18

Колко продължава най-дългият полет в света

  • полет-
  • дължина-
  • класация

Летенето със самолет е истинско приключение. А когато става дума да прекарате повече от половин ден във въздуха авиокомпаниите трябва да положат допълнителни усилия, за да може да ви е по-комфортно и някак си неусетно да мине времето, докато летите със скорост близо 1000 км./ч на 10 000 метра височина.

Кои обаче са най-дългите полети и от кои авиокомпании се предлагат днес те? Ето и ТОП 5 в класацията:

5. Дубай-Лос Анжелис

Полетът се предлага от Emirates. Лети се с най-голелия пътнически самолет в света – Airbus A380. Между впрочем близо половината от флотилията на арабския авиопревозвач се състои от този тип машини. Полетът се извършва всеки ден. Продължителността му е 16.35 часа, като изминава разстояние от 13 581 км.

Колко продължава най-дългият полет в света

4. Йоханесбург-Атланта

Извършва се от американската авиокомпания Delta Airlines. Машината, на която се лети, е Boeing 777-232. 16.40 часа е продължителността на полета, а разстоянието е 13 581 км.

Колко продължава най-дългият полет в света

3. Лос Анджелис-Джеда

Извършва се всеки понеделник, четвъртък и събота от Saudia. Машината, на която се лети, е Boeing 777-368. Полетът е с продължителност 16.55 часа, като за това време изминава разстояние от 13 407 км.

Колко продължава най-дългият полет в света

2. Далас-Сидни

И тук времетраенето на полета е 16.55 часа. Изминават се малко повече километри спрямо третия в класацията – 13 771 км. Quantas е превозвачът, който извършва втория най-дълъг директен полет в света. Лети шест пъти в седмицата, с изключение на вторник.

Колко продължава най-дългият полет в света

1. Дубай-Панама Сити

Най-дългият полет в света ще започне да се предлага на 1 февруари 2016 г. Той ще се извършва всеки ден от Emirates и ще е между Дубай и Панама Сити. Машината, която ще се използва, е Boeing 777-200LR. Продължителността на директния полет ще бъде 17.35 часа. Разстоянието между двата града е 13 821 км.

Колко продължава най-дългият полет в света


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смоуки

    4 0 Отговор
    Много е гадно дългите полети как идържат пилотите и стюардесите незнам. Летял съм 12,30ч от Осака до Франкфурт и пас толкова от Франкфурт до Токио. Слизаш като пиян. Jetlagged.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 а ся

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Смоуки":

    Ами пробвай с автобуса следващия път .
  • 3 comment

    1 1 Отговор
    Със софийска маршрутка по-бързо ще стигне.
  • 4 Plovdiv

    1 2 Отговор
    Защо са тези идиотски траектории при полетите между ЛА и Джета, и особено до Дубай?!?! Все едно от София до Пловдив да минеш за по-пряко през Букурещ...

    Коментиран от #5

  • 5 разбирач

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Plovdiv":

    Въобще не са идиотски. Ти виждал ли си планетата Земя :-) Кръгла е - няма как да мине през екватора, където е най-голяма. Съвсем нормални са траекториите!
  • 6 ЛопнулиЯ

    1 1 Отговор
    не е кръгла, а крушовидна
  • 7 Към Пловдив

    2 0 Отговор
    Това не са "треактории" а ортодрома-дъга от голям кръг, пресичаща меридианите под различни ъгли или така нереченото пътуване по големия кръг по долу малко информация, за да стигнеш по бързо до София следващия път ;)
    http://www.znam.bg/com/action/showArticle;jsessionid=9E818B5C8941C0C0D213100D68A596FE?encID=1&article=726222086
    http://download.pomagalo.com/1138295/plavane+po+dygata+na+golemiya+kryg+ortodroma/?search=168
  • 8 европеец

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Смоуки":

    знаеш ли колко взима пилот на Аърбус А380 на всеки час във въздуха? пък и авиацията е за манияци, ако не ти харесва да си във въздуха - няма какво да търсиш в авиацията
  • 9 Иван Господинов

    2 0 Отговор
    Никакви дертове. Самолетите на Емирейтс са снабдени с всякакви шукарии така че полета не се усеща. Не си мислете че хората седят натъпкани в по 6 седалки на ред и с колена в предните седалки както тук си летим. В техните самолети има легла и собствени кабини с всякакви глезотии. Можеш да се опънеш да се наспиш едно хубаво , да се наядеш с всякакви вкусотии и да си изгледаш един филм и кацаш като първия пич.
  • 10 Един

    2 0 Отговор
    Ако и тая, русата е в кабината, наистина ще ги ползва... :)
  • 11 да

    3 0 Отговор
    Ако тва русото маце е с мен в самолета, мога да лета 24/7. Демек нон стоп, само хапване и пийване да ни дават :D
  • 12 mediator37

    1 1 Отговор
    Ако лети на запад ще стигне по-бързо, защото земята тия 12 часа се върти на изток и целта се приближава. По същия маршрут наобратно би трябвало да лети повече, защото целта се отдалечава.

    Коментиран от #15

  • 13 mediator37

    0 1 Отговор
    С което исках да кажа, че не Дубай- ЛА, а ЛА-Дубай трябва да е най-дългият полет.

    Коментиран от #14

  • 14 Разбирач

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "mediator37":

    Ами не точно. Дубай се пада на Изток спрямо ЛА. В случая самолетът се движи на Запад по посоката на Земята. Ако е обратния случай от ЛА до Дубай, тогава съм съгласен.
  • 15 Бате Цецо

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "mediator37":

    Твърдението ти би било вярно ако ставаше дума за орбитален полет, а самолетът лети е атмосферат, а тя се движи с почти същата скорост с която се върти и земята. Така, че дали летим със самолет на изток или на запад няма значение.
    (PS Разликата в скоростта на въртене на земята и на атмосгерата се нарича вятър :-) и посоката може да е различна. Ако имаш попътен вятър е друго нещо)
  • 16 we68

    1 0 Отговор
    До коментар #12 от " mediator37": Вземи един балон, издигни се с него и утре слез в Чикаго!
  • 17 dron

    0 0 Отговор
    до коментар 15
    Явно никога не си летял със самолет. В една от посоките полета винаги е по дълъг като време
  • 18 Emirates

    0 0 Отговор
    Статията е абсолютно точна. Летенето на запад е по продължително от това на изток. Всяка година по 2 пъти правя тази операция с три полета и 16 000км. но с Emirates е донякъде удоволствие.