Last news in Fakti

21 Октомври, 2015 10:27 1 261 0

Светило в детската хирургия извърши седем уникални операции в Пловдив

  • умбал „свети георги“-
  • светило-
  • хирургия-
  • детска-
  • уникални-
  • операции
Светило в детската хирургия извърши седем уникални операции в Пловдив - 1
Снимка: УМБАЛ „Свети Георги“

Лекар от Абу Даби от световна величина гостува през изминалата седмица в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив. Проф. Ифтикар Ян извърши седем изключително редки операции с голяма сложност на деца с различни аномалии.

Първият случай е на 7-дневно дете с огромен бързорастящ тумор на предмишницата на едната ръка. Проф. Ян уточни, че подобно образувание е много рядко и отстраняването му е голямо предизвикателство с оглед възрастта на пациента. Продължилата три часа операция е преминала успешно и в момента малкият пациент се възстановява изключително бързо, информираха от болницата.

Останалите шест хирургични интервенции са на деца с тежки аномалии на половите органи. Пет от малките пациенти са на възраст от около една година, а шестият – на 13. При тях е била необходима хирургична интервенция за репозиция на уретрата, която да възстанови нейния нормален ход. В някои от случаите операциите се извършват на няколко етапа за период от 6 месеца до една година. Особено предизвикателство за д-р Ян и екипът на УМБАЛ „Свети Георги“ е бил последният случай, в който уретрата на пациента е била с 12 см. по-къса от необходимото и екипът е изградил нова със собствени тъкани от пациента.

Началникът на Клиниката проф. д-р Пенка Стефанова уточни, че подобни операции са огромно предизвикателство пред всеки хирург, поради което са изключително редки в световен мащаб. Те са не само висш пилотаж в медицината, но осигуряват и по-добро качество на живот на пациентите. По думите й в света има едва няколко специалисти, които ги извършват и за нея и екипа й е чест, че проф. Ян е гостувал именно при тях.

Проф. Ян сподели, че е възхитен от професионализма на екипа в Клиниката по детска хирургия. По думите му това звено в УМБАЛ „Свети Георги“ е бижуто на детската хирургия в България и дори най-сложните хирургични интервенции могат да бъдат извършени там. Той сравни екипа на клиниката с „войници в бойна готовност“. „При подобни операции всеки член на екипа е от огромно значение – от анестезиолога до медицинската сестра, а в Университетската болница всички те бяха изключителни професионалисти“, добави той.

Гостуването на проф. Ян в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ се реализира благодарение на „Европейската Асоциация на детските хирурзи“ (EUPSA). Той не пропусна възможността да благодари на колегите си и да подчертае, че детските хирурзи са едно голямо семейство и винаги се подкрепят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА