Last news in Fakti

11 Ноември, 2015 16:07 2 713 1

500 000 българи без зъби след 30 години

  • зъби-
  • прогноза-
  • зъболекар

Към момента 120 000 българи са без нито един зъб в устата си, а след 30 години се очаква техният брой да нарасне до половин милион „ако българинът продължава да пренебрегва елементарната устна хигиена”, каза един от водещите имплантолози у нас д-р Бранимир Кирилов.

Проблемът започва още с появата на кариеса, който дефакто е заразен. Така единия зъб заразява другия. Трябва да се посещава поне два пъти годишно стоматолог, за да се предотврати заразяването на зъбите, тъй като част от кариесите се развиват, превръщат се в граноломи и когато се отиде на лекар вече може да твърде късно, за да се спаси зъба.

Решенията за обеззъбяването са много. От мост и единична протеза, през импланти, до протези или протези, фиксирани за импланти в двата края. Разбира се, какво ще избере пациентът зависи не само от неговото състояние на зъбите, но и от финансовите му възможности, но трябва да се знае, че липсващите зъби не се заменят само от имплант. „Да, в днешно време технологиите и материалите позволяват да се правят чудеса – образуване на кост на точно определено място и в точно определени размери, стимулиране на меките тъкани, изграждане на коронка за 1 час, екстракция на ретиниран мъдрец за 15 минути, а не за 2 часа и много други. Въпрос на добра организация и планиране от страна на специалиста е лечението да се извърши по възможно най-улеснен и удачен за пациента начин“, каза д-р Кирилов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аврам Бакалино

    0 0 Отговор
    Едно време като ни поскаха за здравни осигуровки ни обещаваха че когато дойде време за дофтор всичко ще е точно а като отидеш сега ти викат кихай е питам аз за чий х.. плащахме тогава и къде са тези кинти или ще чакаме още век та тези от на всеки километър да се свършат в управлението и въобще май номера е да си плащаш цял живот и мноо да не питаш а