Last news in Fakti

5 Декември, 2015 23:02 1 805 0

Зъболекари от цялата страна ще вземат участие в силанизирането на детските зъби

  • силант-
  • деца-
  • зъби-
  • зъболекар
Зъболекари от цялата страна ще вземат участие в силанизирането на детските зъби - 1

Повече зъболекари от страната ще бъдат включени в силанизирането на детските зъби, съобщи за Хоризонт проф. Росица Кабакчиева от Детска дентална медицина на Софийския факулет.

Специалисти по Детска дентална медицина, членове на Българския зъболекарски съюз и експерти от Министерство на здравеопазването отчетоха Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 годишна възраст. Проф. Росица Кабакчиева от Детска дентална медицина на Софийския факултет посочи, че силанизирането не е достигнало до малките населени места, до децата от социалните институции.

Силанизирането, което беше конкретна дейност по изпълнение на тази програма, се нуждае от включване на повече хора: участници, изпълнители на тази дейност. Зъболекарите имат желание, но явно още не са намерили пътя. Недостигът е в това, че програмата не е стигнала до малките селища и градове, социалните домове също не са засегнати.

Безплатното силанизиране на зъбките по програмата обхваща децата на 6 до 8 години, но за жалост не се работи по силанизацията на учениците. Заради изключителната си важност и осигуреното финансиране програмата ще продължи да действа до 2020 година с особен акцент за възраждане на профилактиката на заболяванията на зъбите на децата от 0 до 18 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА