Last news in Fakti

3 Октомври, 2011 09:14 1 067 0

Алкохолът отслабва организма срещу вирусите

  • алкохол-
  • здраве

Голямото количество алкохол отслабва имунната система и прави организма по-уязвим към различни вируси, установи екип от изследователи от Масачузетския университет.

За да тестват действието на алкохола, екипът атакува с химически съединения моноцитите – белите кръвни клетки, които са първата отбранителна линия срещу инфекциите, разказва "Ню сайънтист". Тези съединения действат като вируси и бактерии. При това половината от моноцитите били "обработени" с алкохол (неговото равнище било като на човек, който изпивал по 4-5 напитки всеки ден в продължение на цяла седмица).

Оказало се, че алкохолът притъпявал защитния механизъм на клетките – при среща с мнимия вирус те изработвали три четвърти по-малко молекули на интерферон от първи тип в сравнение с обичайната норма. При това повишавало се изработването на възпалително съединение, известно като фактор за некрозата на тумор-алфа.

Получените резултати потвърждават изследванията, че хора, които често пият и страдат от имунен дефицит, бързо умират. Същото важи и за пиещите раково болни. Следващата задача на изследователите е да видят дали алкохолът намалява ефекта от ваксинация. /БГНЕС
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА