18 Декември, 2015 09:54 1 272 5

Д-р Шарков: Приоритет на линейката е детенцето, а не пияният

  • спешна помощ-
  • шарков-
  • линейка

Ще се анализира защо спешните медици не стигат за 8 минути до тежък случай

Ако ни е приоритет този, който е прекалил, а не детенцето – какво правим. Искаме да сме европейци, ама не дотам. Това коментира пред bTV зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков във връзка с реформите в спешната помощ.

Той посочи, че целта е до 2020 г. да приключи проектът за подобряване на инфраструктурата и условията на труд за спешните медици, като от Нова година ще има нова актуализация на заплатите. По думите му максимален брой от случаите с код „Червено” трябва да бъдат достигнати за 8 минути, като при всяко изоставане от норматива трябва да следва анализ.

Шарков посочи, че в малките населени места често има един стационарен и един мобилен екип и когато има две повиквания – едното за дете или катастрофа, а другото – за високо кръвно или пациент, почувствал се зле след употреба на алкохол, „мобилният екип отива при детенцето, а не при този, който се е напил”.

Той отбеляза, че на вратата на филиала на спешната помощ в Букурещ „пише 120 минути” (за колкото се планира да се обработват най-леките случаи и у нас – б.р.).

Д-р Шарков съобщи, че до февруари ще има готов Закон за здравето, който ще има и текстове, свързани с работата на ТЕЛК комисиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ББТУ

    1 1 Отговор
    Не трябва ли да ни приоритет всеки един българин?!Ох, забравих те пияниците и дебелаците не са хора...След това защо имаме такова егоистично общество, като хората за пример са ни такива хора "лекари"
  • 2 Веско

    1 1 Отговор
    За такова изказване в Америка този глупак щеше да замине в залата на славаните идиоти, но това сме ние това е страната ни. Една голяма глупост :)
  • 3 Гошо

    0 1 Отговор
    До тия двамата под мен: ВИЕ изобщо имате ли елементарна представа какво се случва по болниците? Българина масово се впиянчва след 50 години и познайте къде гостува често! Отделенията са пълни основно с наркомани, пияндурници и ....да - ДЕБЕЛАЦИ. Хора, които сами са се докарали дотук, това едно на ръка. По-лошото е, че никой от тях не желае да стори нещо за себе си. Съпругата ми е медицинска сестра и много ми е говорила за това как подобни, често здравно неосигурени....или пък на абсолютния екзистенц минимум...влизат и източват пътеки. Правят им един куп процедури ( що ли?) Накрая като се овътрят отделенията вземат от парите на...е, не са лекарите със сигурност. И още нещо - заради разхищението на болниците по такъв род аутсайдери страдат истински ценните хора, които...често напускат този свят. Това е тъжното - да си отиват истинските, а да оздравяват...и не само това, ами и да те ритат в корема озверели и преструващи се озверели болни. Идете да работите, но се опитайте да го направите СЪВЕСТНО, за да разберете къде са слабостите и в системата и в нашето общество.

    Коментиран от #5

  • 4 Патриот

    0 1 Отговор
    100% съм съгласен с 'Гошо'
  • 5 Ям пия и се веселя

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    Виж сега какво ще ти кажа отворко ще пия и ще ям сланина колкото си искам разбра ли? Цял живот съм си плащал здравните осигуровки като поп и сега искам да получавам адекаватна помощ!