Last news in Fakti

12 Януари, 2016 07:32, обновена 15 Юли, 2022 17:59 10 145 0

Какво е синдром на цикличното повръщане?

  • синдром на цикличното повръщане-
  • повръщане-
  • здраве-
  • симптоми-
  • състояние

Една жена от Великобритания разказва, че заради това състояние обмисляла идеята за самоубийство

Рядко състояние свързано с постоянно повръщане се превърна във водеща новина във Великобритания тези дни, след като една жена разказа, че е толкова изтощена, че дори е мислила да отнеме собствения си живот, пише вестник „Индипендънт“.

Шери Дуган, от Бирмингам разказва пред в. „Бирмингам мейл“, че заради Синдрома на циклично повръщане (CVS) й се е случвало да й прилошава до 15 пъти на час.

"Минават ми самоубийствени мисли в тези моменти, защото просто искам това да спре. Не мога да спя и често изпадам в състояние на делириум, без понятие за време, място и обстановка“, споделя жената.

Но какво представлява това състояние и какво го причинява?

Според медицинската енциклопедия „Синдромът на циклично повръщане“ представлява повтарящи се пристъпи на силно гадене, повръщане, коремни болки с или без главоболие. Хората страдащи от него повръщат многократно, понякога в продължение на дни.

Поради тази причина болните понякога биват хоспитализирани по време на тежки кризи, за да се контролира състоянието им и да се избегне дехидратация.

Това състояние не се причинява от инфекции или други заболявания. Децата са най-податливи и най-често биват засегнати. Проучвания в Шотландия и Австралия показват, че 2 процента от децата в училищна възраст страдат от CVS. Въпреки това, той също може да повлияе и на възрастни.

Какви са симптомите?

Засегнатите обикновено преминават през четири фази. Първо започва потене и гадене, които могат да продължат от няколко минути до няколко часа

След това започна повръщането. Често се случва през нощта или в ранните сутрешни часове, като човек може да повръща до шест пъти на час в продължение на дни. По време на този втори етап могат да се срещнат други симптоми, включително болки в стомаха, диария, треска, световъртеж, главоболие, чувствителност към светлина и сънливост.

При третата фаза включва човек постепенно започва да се възстановява преди да се оправи. След това цикълът започва отново.

Поради естеството на заболяването, страдащите също могат да изпитват краткосрочни състояния като дехидратация, както и по-дългосрочни проблеми като разваляне на зъбите, заради силната киселинност на стомашните сокове.

Той може да се дължи на фамилна мигрена, генетични фактори или друго.

Каква е причината?

Точната причина за CVS е неизвестна, но лекарите казват, че състоянието може да бъде задействано от множество фактори сред които стреса и горещото време. Някои жени изпитват CVS по време на менструалния цикъл.

Какво е лечението?

Няма конкретен лек за болестта, а пациентите се справят с него по различен начин. Тъй като хората, които изпитват CVS често развиват мигрена, лекарства, които лекуват това състояние могат да помогнат. Лекарства, което предотвратяват повръщане, болки в корема, както и такива за стомашни киселини също могат да помогнат за облекчение на симптомите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА