Last news in Fakti

28 Януари, 2016 00:30 1 153 0

Времето след диета е най-важно

  • диета-
  • режим-
  • спорт

Диетите са изтощителни и могат да доведат до раздразнение и нарушаване на нормалния ритъм на хранене. Въпреки това, ако решим да се захванем с такава и стигнем до края, резултатите обикновено са впечатляващи.

Бързото отслабване и влизането във форма обаче си остават крехко нещо, това е лесно обратим процес и след диетата и тренировките, идва времето за размисъл и равносметка как да запазим постигнатото.

Предлагаме Ви няколко доказано ефикасни съвета, които да следвате, за да избегнете основни грешки, които водят до наддаване след диета. Ще се позовем на експертизата на вече доказалата се диетоложка и дългогодишен треньор Валери Орсони.

1. Ако не сте гладни, а вече е станало време за хранене, не трябва да се принуждавате да ядете насила.

"Трябва да се научим или да си припомним как да слушаме тялото си и да ядем само, когато наистина изпитваме глад, а не да се храним по социални или психологически причини", обяснява специалистката в тази област.

2. По-малките порции са за предпочитане

Да контролирате количеството на поеманата храна - също. Обаче да го намалявате драстично, особено ако имате ежедневния навик да си похапвате добре, въобще не е добра идея. Така тялото ви ще попадне във водовъртежа на редуващи се ограничения и сривове. Изчислявайте количеството на храната си: парчето месо трябва да е голямо колкото длан, а порцията варени зеленчуци към него – 200-250 грама.

3. Спортът е ключов

След като сте приключили с вашата диета, е напълно възможно да се обезсърчите и да спрете да спортувате, вече да не виждате особен смисъл в дългите часове фитнес, джогинг, кардио упражнения… Налага се обаче да се стегнете, защото физическата активност е от ключово значение за регулирането и трайното задържане на мечтаното тегло. И това не е всичко – особено е важна и за производството на ендорфини, за баланса на различните хормони и важни вещества в организма, за добрия ви тонус.

4. Крайностите са много опасни

Ако по време на диетата си сте искали да отслабнете с максимална скорост, то най-вероятно всъщност сте накарали организма си да превключи в режим на глад, защото сте се лишавали много екстремно. За съжаление обаче, по този начин той се научава да съхранява калориите, които поглъщате, независимо колко са малко. Освен това се забавя метаболизмът, което прави загубата на тегло много по-трудна. Така че, ако не се пазите от абсолютните крайности на глада, организмът ви няма да издържи дълго и неизбежно ще се сдобиете с известно тегло отгоре. Въпреки ограниченията.

5. Запазете поне частично работещия режим

Ако вече следвате разумен режим, продължете да го спазвате, дори и да имате впечатлението, че вече няма ефект от него. Гответе без излишни мазнини, яжте зеленчуци на всяко хранене, избягвайте алкохола и пакетираните храни. Не правете грешката да преминете след проведената диета на някакъв краен режим, примерно да консумирате само протеини на прах, или пък да прекарате уикенда само на бульон. "Да си организираме един разтоварващ ден само на бульон, понякога може да облекчи един претоварен от гуляи черен дроб, подчертава Валери Орсони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА