Last news in Fakti

31 Януари, 2016 23:04 2 260 0

За първи път у нас поставиха обърната раменна става

  • става-
  • рамо-
  • операция
За първи път у нас поставиха обърната раменна става - 1

За първи път в България успешно беше поставена т.нар. „обърната“ (reverse) раменна протеза на 70-годишна жена от Бургас. Сложната операция беше извършена в болница „Тракия“ – Стара Загора“. Дясната ръка на възрастната пациентка е била напълно инвалидизирана в следствие на крайна степен на увреждане на ротаторния маншон, който осигурява стабилност и подвижност на раменната става. Заради дегенеративни хрущялни изменения и увредени меки тъкани около ставата жената е изпитвала и нетърпими болки. В подобна ситуация няма друг полезен ход, освен имплатнирането на този вид протеза, коментира д-р Петьо Братоев, завеждащ ортопедично отделение в болницата, който извърши операцията съвместно със свой хърватски колега – референтен хирург за Източна Европа на производителя на протезата – DePuy Synthes, част от компанията „Джонсън енд Джонсън“.

За разлика от стандартната раменна протеза, при „обърнатата“ изпъкналата страна на повърхността е към лопатката, а хлътнатата част към раменната кост. Тази особеност на импланта дава възможност да се възстанови подвижността и стабилността на ставата, въпреки тежкото увреждане.

В България са правени няколко опита за имплантация на такава протеза, но сега за първи път се постига цялостна реконфигурация на ставата. „Операцията е доста по-сложна като техническо извършване, в сравнение с поставянето на нормална раменна протеза. Изисква опит и съобразяване с различни обстоятелства в триизмерното пространство, посочи д-р Братоев.

За съжаление случаите на подобна патология са много, а пациентите са основно възрастни хора, посочи д-р Александър Славков от DePuy Synthes, който присъства по време на поставянето на импланта. Една от целите ни е да покажем възможностите на българската ортопедия, възможностите на Болница „Тракия“ и не на последно място, че имаме готовност да осъществяваме такъв вид операции. „Правим едно подсказване към здравните власти да помислят за следващите години да реимбурсират раменните протези, така, както сега касата плаща за тазобедрените и коленни протези“, посочи д-р Славков.

След възстановителния период с новата протеза пациентката ще възстанови до 70% от функционалната годност на ръката си. „Това не е никак малко, като се има пред вид, че тръгваме от абсолютната нула“, посочи д-р Петър Братоев. В Европа и САЩ, на фона на увеличаващата се продължителност на живота и повишените функционални критерии

и изисквания на хората, приложението на този вид импланти прогресивно нараства. В България обаче това е иновативна практика, налагана от високотехнологични болници като Болница „Тракия“ в Стара Загора.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА