Last news in Fakti

25 Април, 2016 00:32 1 773 0

Ефектът на доброто и лошото ченге вреди на децата

  • деца-
  • ченге-
  • метод

Грубото родителско отношение подлага подрастващите на висок стрес

Възпитаването на децата чрез метода на доброто и лошото ченге, не е благоприятно за тяхното физическо и психическо здраве . Това показва изследване, публикувано в Social Science and Medicine.

Опитите за критично отношение към децата в рамките на ролята на „лошото ченге“ през първите две десетилетия от техния живот, може да доведе до по-високи шансове за лошо физическо здраве и затлъстяване от тяхна страна.

Противодействието на подобно отношение с по-меко такова, от страна на другия родител, който играе „доброто ченге“, не дава гаранции за ограничаване на негативното влияние. Всъщност това може още повече да повиши възможността за здравословни рискове.

В свое изследване специалисти от Университета в Айова са проучили поведението на 451 деца в периода на тяхното юношество.

Изследвано е отношението на родителите към техните деца, както и здравословното състояние на децата на възраст между 12 и 20 години. Подрастващите, израснали в по-сурови семейни условия, са  по-склонни към наднормено тегло и лоша физическа форма. В повечето случаи този ефект при децата се наблюдава и след като те се изнесат от дома си

Подлагането на тежък стрес през цялото юношество има пагубен ефект върху детето.  Предишни изследвания показват, че това влияе на белите кръвни клетки,  сърдечно-съдовата дейност и освобождаването на хормоните.

От друга страна по-топлият родителски метод,  доказано подпомага здравето, благодарение на намаляването на стреса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА