Last news in Fakti

25 Април, 2016 06:14 1 735 0

Как да се борим с пролетните алергии (2 част)

  • алергии-
  • пролет-
  • полени-
  • ваксини-
  • пробиотици-
  • чистете

В първа част на материала разказахме за това какво пролетните алергии представляват и предложихме няколко натурални средства за борбата с тях, сред които билки и добаки, чайове, сок от моркови, както и инхалации.

Сега ще продължим с още няколко начина, по които може да облекчим дразненето в гърлото, очите и нова през този период на годината, когато дърветата започнат да цъфтят и разпръснат цветния прашец в атмосферата.

Противоалергични ваксини

Половината от хората със сезонни алергии твърдят, че се справят добре благодарение на продаваните без рецепта лекарства. Другата половина имат средно до много тежки алергии, които често могат да доведат до до нефункционалност – те не ходят на работа, на училище или, ако отидат, са много ниско ефективни. В някои от тези случаи може да се помогне с предписани контролирани лекарства, но в употреба могат да влязат и противоалергичните ваксини.

Имунотерапията при алергии (по-често известна като „противоалергични ваксини”) действа като излага имунната система на малки количества алергени. С времето и с увеличаващите се по-големи дози тялото се научава да не лазпознава алергена като чужд нашественик и си изгражда търпимост към него. Ако нито лекарствата без рецепта, нито тези по лекарско предписание вършат работа, значи може би е време да се пробва с противоалергичните ваксини.

Когато противоалергичните ваксини са създадени (в средата на миналия век), процесът е отнемал години, за да стане напълно ефективен. Но днес вече можете да започнете да си правите ваксини през януари и имате добър шанс симптомите значително да се подобрят, ако не и дори да изчезнат, до цъфването на първите цветя през април.

Чистете по-често праха вкъщи

Старайте се ежедневно да почиствате праха в дома си. Трябва да знаете, че около 40 % от състава му през пролетта е полен. Ако държите повърхностите чисти, това ще ви спести раздразнението докато си почивате.

Пробиотици

Американски учени и медици препоръчват приема на пробиотици, като ефективна мярка за борба с алергени от типа на полените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА