Last news in Fakti

29 Май, 2016 07:00 4 309 0

Авокадо и нар срещу стреса

  • храни-
  • стрес-
  • хормони-
  • авокадо-
  • нар
Авокадо и нар срещу стреса - 1
Снимка: shutterstock.com

Когато става въпрос за промени в нашите хормони или въпроси, свързани с тези промени, като ПМС или стрес, често не се сещаме да се обърнем към храната като средство за защита.

Въпреки това, някои храни могат да помогнат за балансирането на хормоните в тялото ни и подобряване на цялостното ни здраве, без да се налага да пием лекарства.

Хормоните контролират почти всеки аспект на начина, по който се чувстваме. Мазнините, въглехидратите и протеините, които консумираме играят роля в това как функционират хормоните и как те се синтезират в организма. Ако искате хормоните ви да са в баланс по естествен начин, включете тези 5 храни в менюто си:

1. Авокадо
Авокадото съдържа бета-ситостерол, който може да повлияе на нивата на холестерола в кръвта и да помогне за баланса на хормона на стреса – кортизол. Растителните стероли в авокадото също имат ефект на естроген и прогестерон, двата хормона отговорни за регулирането на овулацията и менструалния цикъл.

2. Ленено семе
Лененото семе е значителен източник на фитоестрогени и по-специално – съдържа вид фитоестрогени, наричани лигнини. Лигнините имат защитни ползи срещу някои видове рак.

3. Броколи
Този кръстоцветен зеленчук може да помогне за поддържането на естрогена в баланс, тъй като има високо съдържание на калций. Консумацията на броколи може да помогне в предменструалния синдром, тъй като този зеленчук съдържа съединения, които насърчават благотворно метаболизма на естрогена.

4. Нар
Този плод е пълен с антиоксиданти, които блокират свръхпроизводството на естроген в организма.

5. Фасул
Фасулът влияе положително на хормоните, заради фибрите си и съдържанието на лигнини, които контролират апетита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА