Last news in Fakti

18 Юни, 2016 07:30 2 069 0

Жеги ни морят и през другата седмица! Какво да правим?

  • жеги-
  • морят-
  • другата-
  • седмица

Ето какво препоръчват докторите

Жеги ни морят и през другата седмица! Какво да правим? - 1
Снимка: БТА

Ще остане горещо и в началото на следващата седмица, съобщиха за Факти.бг от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В неделя ще има слабо понижение на температурите. Това обаче не означава, че ще бъде прохладно. Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 33 – 38 градуса.

Първите дни от следващата седмица също ще е горещо, като постепенно и много бавно, с по 1 градус на ден, до четвъртък и петък, температурите ще се понижават.

Днес, най-горещо ще бъде в Северна България и Дунавската равнина. В неделя там температурите ще се понижат с по 2-3 градуса, а на места и до 4 градуса.

Най-горещо и с най-високи температури, все още, обаче ще бъде в крайните южни райони и в Югоизточна България.

От НИМХ обясниха още, че по морето температурите не се повишават толкова заради бриза. „Всеки ден, през следобедните часове, започва да духа вятър от морето към сушата, което пречи на температурите да се повишат твърде много“, съобщиха от там.

От Център за спешна медицинска помощ – София (ЦСМП), заявиха, че обикновено в този период на годината, особено при по-възрастните, зачестяват сърдечно-съдовите и мозъчните инциденти.

Тези случаи се повишават с по 20-30 % в сравнение с другите месеци от годината. Уличните адреси, които се касаят за припаднали хора също се увеличават, тъй като възрастните хора трудно се адаптират към промените в температурата.

„С повишено внимание в жегите трябва да са възрастните и хората със сърдечно-съдови заболявания“, алармират докторите.

В жегите, особено в обедните часове, когато температурите са най-високи, трябва да се избягва излизането навън. Трябва да се обърне внимание на облеклото на възрастните хора.

„Те не трябва да са прекалено облечени, тъй като трудно свикват с факта, че от зимата се минава към по-високи температури. Това води до хипертонии, припадъци по улиците и т.н.“, обясняват от Спешна помощ – София.

От там препоръчват да се пият повече течности. „Най-важното обаче е през обедните часове да не се излиза навън“, подчертават лекарите.

Що се касае до Слънчевия удар или както се казва още Топлинен удар, симптоматиката може да бъде най-различна. Най-често срещаните симптоми са внезапно прилошаване, световъртеж, двойно виждане, припадък, втрисане, повръщане и т.н.

Това, което трябва да се направи като начало е пациентът да бъде прибран на сянка или на хладно място, което трябва да е съпроводено с поемането на повече течности. След това трябва задължително да се потърси помощта на специалист.

От ЦСМП съобщиха още, че пикът на тези случаи се очаква да е през юли и август.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА