Last news in Fakti

7 Юли, 2016 09:18 1 520 0

"Спешна помощ" не е такси

  • москов-
  • спешна помощ-
  • такси

Каква е ситуацията в родното здравеопазване?

"Спешна помощ" не е такси - 1

"Спешна помощ" не е такси, заяви по bTV здравният министър Петър москов. Поводът е разследване, за това возят ли се спешни пациенти в определени болници, срещу такса под масата за екипа на линейката. В разследване се показва как линейка кара майката на тази жена в болница „Витоша”, подминавайки 4 по-близки. Въпреки правилата.

„Когато попитах, ще отидем ли в „Пирогов, той каза, че там заради ремонтите, е по-трудно достъпна болницата и сега ще видим къде ще отидем”, разказа Мариана Ганева.

Доктор Орлин Филипов е управител на болница „Витоша”. Той има свое обяснение защо линейки избират неговата болница, дори и нарушавайки правилата.

„Затова защото има ясното съзнание лекарят от „Бърза помощ”, че откарвайки пациента в друга болница обрича пациента на смърт, защото пациентът казва: "Чедо, имам пенсия 150 лева и не мога да платя цена от 3000 лева, която ми поискаха преди две години в „Пирогов”, обяснява д-р Орлин Филипов, управител на СБАЛОТ „Витоша”.

„Това, което е част от разследването на вашата телевизия, е свързано с кариохирурзите. Всеки казва, че неговата теория е по-добра. НЗОК има механизъм за заплащане. Има ясно разписан протокол, когато сте планов пациент. Процесът на вашето лечение се решава от т.нар. „хард тийм”, и това, за което говорите не се случва. В този конкретен пример ми направи неприятно впечатление един от събеседниците на висока длъжност в Здравната каса, който коментира, че са чували, че имало такъв случай. Не е работа на НЗОК да участва в разследващи предавания на телевизията. Касата има контроли, протоколи и може да проследи начина на лечение”, коментира Петър Москов.

И даде пример как изглежда контрола.

„НЗОК плаща от 2013 г. едно лекарство. Ние го купуваме в опаковки от 90 таблетки за 75 000 лева. Ако го купим в Гърция, само че три опаковки от по 30 хапчета, ще бъде по-евтино с 25 000 лева. И това е за един курс на лечение от три месеца. Имало е решение на касата, което е изисквало предварително производство за това нещо. Това, което предстои е, съответната фирма ще бъде извикана на преговори. Ако тя не се съгласи на отстъпки, това лекарство ще бъде извадено от Позитивната листа и ще го купуваме от Гърция. Това се нарича ефективен контрол”, коментира министър Москов.

Има ли договорки между лекари и шефове в болници, така че линейките да карат пациентите в отдаличени лечебни заведения?

„НЗОК завърши годината без дефицит. В общия случай се подозира, че частни болници правят това нещо с екипите от „Спешна помощ”. Повярвайте ми, че начина на разпределение на парите за спешност се разпределят от министерството. Работата на „Спешна помощ” се финансира от държавата. Имаше заповед, която аз съм препотвърдил, в която се казва пациентите да се карат до най-близкото лечебно заведение. Наредил съм проверка след репортажа на Генка Шикерова”, добави Петър Москов.

Относно критиките, които са съсредоточени към „Спешна помощ”, Москов отвърна: „За първите шест месеца Софийската „Спешна помощ” е извършила 70 000 повиквания. От тях 20 000 са хоспитализирани. С мое нареждане от миналата седмица системата за определяне как се разпределя пациента. Решението от адрес до болницата се взима от шефът на смяната. Аз удължих срока на проверката. От всички повиквания за половин година, по-малко от 600 са поискали да бъдат откарани до конкретна болница, а не до най-близкото лечебно заведение. И в повечето случаи това е свързано с желанието на пациента. Само че „Спешна помощ” не е такси. Работата на тези хора е да преценят какво е състоянието на пациента и до къде може да издържи”.

Относно циклотрона в Александровска болница здравният министър коментира: „Циклотронът от днес работи. Това е една мини атомна централа. Това, което сме направили е да открием една инвестиция на държавата, която е построена и досега беше с документ за въвеждане в експлоатация. В хода на тези стъпки, има процеси за увеличаване на мощността, които трябва да се проследят, като например радиационната защита на апарата. Единият циклотрон, който се намира във Варна работи на пълната си мощност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА