16 Октомври, 2011 14:37 1 172 0

Стартира националната есенна кампания по кръводаряване

  • кампания-
  • кампания

На 17 октомври започва Националната есенна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване „Бъди силен!Дари кръв!”. Тя се организира от Министерството на здравеопазването и Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) с традиционната подкрепа на БЧК, студентски и неправителствени организации, съобщиха от МЗ.

Националната кампания се провежда за 16 пореден път и ще продължи до 4 декември. Първият пункт за безвъзмездно кръводаряване ще бъде разположен на 17 октомври в Университета за национално и световно стопанство. На 18 октомври към инициативата ще се присъединят и студенти от Техническия университет. В столицата ще проведат  50 акции като екипите ще работят в около 30 висши учебни заведения.   Досега броят на доброволните кръводарявания в столичните висши учебни заведения е близо 19 800. През тази есен Националният център по трансфузионна хематология ще обучи доброволци от БМлЧК по въпросите за кръводаряването и участието в кампании. Това ще стане по проекта „Хайде с нас и твоята кръв е важна”, който ще продължи   до април 2012 г.  Целта е с помощта на доброволците да бъдат организирани кръводарителски акции в столичните училища сред учениците, навършили 18 години като по този начин се насърчава доброволното кръводаряване сред младите хора. Само през изминалата учебна година 176 ученици, навършили 18 години, дариха кръв за първи път. 

Основната цел на кампанията е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване като първа стъпка при осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти.  Благодарение на проведените инициативи досега броят на кръводарителите постепенно нараства. От 148 449 през 2000 година,   през тази година те са достигнали 162 600. Амбицията на МЗ и Националния център по трансфузионна хематология  е те да станат поне 185 000 на година.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА